Se apropie Sarbatorile Pascale.

Daca in mod normal vopsirea oualelor de Pasti se realizaza relativ usor, in unele zone ale tarii, ouale se incondeiaza, se potcovesc, se imbraca in diverse ornamente textile.

Pe de alta parte, exista artisti care ne ofera oua create din lemn si sculptate, oua din portelan, sau diverse “bijuterii” sculptate din coaja de oua.

De la ouale vopsite in casa, cu forme create din diverse frunzulite de leustean, la cele imbodobite cu ata, pana la cele ale mestersugarilor , toate sunt frumoase si la un moment dat,aceste practici devin provocari.De la vopsirea oualelor de porombel, pana la oua gigantince, toate sunt create pentru a induce spiritul Sarbatorilor Pascale.

Sa nu mai amintim de celebrele oua Fabergรฉ, sau de acelea pe care le daruia Ludovic XIV-lea, curtenilor sai, oua aurite ce aveau diverse surprize in ele.

Exista o serie de obiceiuri , unele foarte ciudate.

Stropitul(cu parfum sau apa) fetelor si femeilor in Transilvania,imbodobirea unor pomi sau a unor crengute cu oua vopsite dar care au fost golite de continut,in alte zone, fetele si copiii, se spala pe fata cu apa in care au stat ouale, acest lucru fiind bun pentru sanatate si frumusete.

Cei care pimesc oua incondeiate sau potcovite, vor avea noroc tot anul daca le pastreaza un an intreg.

Parerea mea este ca nu conteaza cu cata maiestrie sunt create aceste oua , important este ca avem credinta ca facem un lucru bun si frumos, si ca astfel respectam traditia.

Cateva “sortimente” de oua , fotografiate in Timisoara.

Puteti admira alte modele si exemple de oua de Paste

PS. Voi cum veti vopsi ouale de Paste? Veti cumpara si unele oua mai speciale ?