Acvila – cu  infatisarea sa majestuoasa, cu zborul inaltator si vederea acuta, acvila este un simbol universal si reprezinta zeul atotvazator al cerului. Reprezinta de asemenea curaj, victorie si putere, semctie, tunet si furtuni. Pentru vechii greci si romani, era purtatorul luminii pentru Zeus si reprezenta victoriosul Imperiu Roman pe steagurile legiunii romane.

In crestinism, acvila simbolizeaza omnipotenta lui Dumnezeu, credinta, ascensiunea lui Christos si pe Sf. Ioan. Acvila impartaseste simbolismul pasarii Phoenix pentru ca,in legea crestina, se reinnoia pe sine la fiecare zece ani zburand in soare si apoi in mare de trei ori. In felul acesta devine un simbol al nasterii din nou si al botezului. Un sarpe in ciocul unei acvailei semnifica victoria lui Christos asupra Raului. Forma de strana a acvilei tinand o Biblie reprezinta inspiratia Scripturii si putere.

Acvila este descrisa ca o emblema solara batandu-se cu serpii sau in conflicte cu un taur sau cu leu, din care iese victorios demonstrand triumful spiritului asupra puterii lumesti.

In traditiile amerindienilor, aripile acvilei simbolizeaza razele soarelui, semnifica ziua si este mijlocitorul intre oameni si zei.

Domnind ca un rege peste pasari, acvila este emblema regalitatii, o asociere dezvoltata de statutul sau de cel mai popular simbol vestitor; simbolizeaza imperii ca Imperiul Roman si pe cel al lui Napoleon. Acvila cu doua capete a Bizantului venea din simbolismul hittit al zeilor gemeni ai puterii si a tuturor stiintelor. Multe state au adoptat acvila ca embleme, steme, fiind simbol al patriotismului si suveranitatii pentru unele dintre ele, incluzand aici Statele Unite, unde este simbolul national. Asociat cu cele sapte pacate capitale si cu cele patru virtuti fundamentale, are semnificatii bivalente simbolizand mandrie si dreptate.

Bufnita – desi sacra pentru Athena, zeita greaca a invataturii si un simbol al intelepciunii, bufnita sufera asocieri negative in cele mai multe traditiiIn multe credinte – ca in cele ale Egiptului antic si crestinismului – aceasta pasare de noapte simboliza moartea, ghinionul si intunericul spiritual.

Desi pentru celti era sacra, era o legatura cu viata de dincolo de moarte fiind numita „vrajitoarea noptii” si „pasarea-cadavru”In hinduism, era mesagerul zeului vedic al mortii, Yama.

Africanii de vest si australienii aborigeni privesc bufnita ca mesagera a vrajitorilor, iar in Europa Occidentala medievala se credea ca vrajitoarele se pot transforma in bufnite. Pentru amerindieni are si aceasta semnificatie, dar poate simboliza si intelepciune , iar in China si Japonia, se spunea ca rapeste copiii si de aceea semnifica moartea, dar si odrasla nerecunoscatoare.

Bufnita simbolizeaza orbirea si e considerata o pasare necurata in traditia evreiasca.

In general, bufnita hombar si bufnita-cornuta  sunt considerate demonice. Bufnita urlatoare poate juca cateodata un rol binevoitor atentionand vanatorul cand se apropie pericolul.

Soimul – soimul si pasarile asemanatoare de prada au simbolism contradictoriu insemnand raul si moartea, lumina solara,impartasind aceasta semnificatie cu vulturul. Ca rege al pasarilor de prada in Egiptul antic, soimul este o pasare regala sacra, deoarece se spunea ca el intruchipeaza pe atotvazatorul Horus, zeul cerului (sau zeul soarelui, Ra). El si alti zei egipteni sunt adesea pictati cu cap de soim.

Primii crestini credeau ca soimul simbolizeaza raul,in timp ce un soim imblanzit ii reprezinta pe paganii convertiti, iar soimul motat simbolizeaza speranta pentru iluminareIn legendele greco-romane, soimul era mesagerul lui Apollo si era sacru pentru Circe si vrajitorii greci.

Pentru celti, soimul era simbolul victoriei. Era infatisarea zeului scandinav Odin si era un atribut al Freyjei.

In hinduism, soimul Gayatn era mijlocul de transport al Indrei si aducea mana din cerIn China, simbolizeaza soarele, precum si razboiul. Polonezii cred ca soimul este o pasare profetica cu puteri magice de vindecare.

Corbul – corbul (impreuna cu cioara) este o pasare cu dublu simbolism: cu toate ca acesta impartaseste cu alte pasari simbolul solar, aripile sale negre pot fi cauza pentru care e considerat simbolul Raului. Pentru ca e inteligent si poate vorbi,ii era uneori acordat atributul profetiei si al intelepciunii.

Amerindieniiil considera un demiurg, un trisor viclean sau un mesager al Marelui Spirit. Egiptenii antici il priveau ca pe o pasare distructiva, la fel credeau si evreii, ca smulgea ochii mortilor.

Binecuvantat din mitul celtic, corbul era simbol al razboiului, fertilitatii si profetiei, ca si Corb al luptei zeitei Badb, aducea de asemenea ghinion.

Culturile scandinave credeau ca doi corbi stand pe umerii lui Odin (Wotan), Hugin („gand”) si Munin („memorie”) se comportau ca ochii zeitatii. Corbul este emblema vikingilor si a danezilor.

In mitologia greco-romana, corbul primea asocieri pozitive de longevitate, fertilitate, speranta si soare, dar semnifica si moarte. Era mesager al lui Apollo si era odata alb, pana cand    s-a innegrit de furie. In China, un corb cu trei picioare locuieste in Soare, indicand cele trei faze ale sale: zori, amiaza si amurg; pentru japonezi, este un mesager divin.

In traditia crestina, corbul este echivalent cu Raul si pacatul, cu toate ca i se poate atribui o semnificatie mai putin malefica cum ar fi solitudinea datorita preferintei sale de a trai retras de stol. Hranindu-1 pe Ilie, ne aduce aminte si de providenta lui Dumnezeu si de speranta. Noe a trimis un corb alb din arca si din cauza esecului, s-ainnegrit. Alchimistii au interpretat acest lucru ca moarte a lumii.

Reprezinta de asemenea pacatul mortal de voluptate. In traditie, cand corbul isi parasea cuibul, prezicea in acest fel dezastrul – de aici mitul popular ca daca corbii parasesc vreodata Turnul Londrei, natiunea engleza va decadea.

Cioara –  simbolul ciorii se impleteste cu cel al corbului si multe culturi nu fac distinctie intre cele doua pasari. Este deci simbolul mortii si al ghinionului, avand si semnificatii solare. Egiptenii credeau ca o pereche de ciori simboliza monogamia. Potrivit grecilor antici, Apollo lua infatisarea unei ciori cand fugea la Typhon si de aceea era sacra pentru el si pentru Athena.

Eroina celtilor, Branwen, sora lui Bran, al carui atribut era un corn era descrisa ca o cioara alba. In credinta populara, eroii se pot transforma in ciori pentru a crea stricaciuni.

Pentru bastinasii americani, cioara este o pasare care pastreaza legea sacra si poate semnifica schimbare, ca si corbul, poate fi o trisoare si mesager al spiritului lumii.

Vulturul – in vremurile moderne vulturul nu se bucura de o caracterizare prea frumoasa, din cauza obiceiurilor sale mizerabile si a infatisarii neingrijite.

Pentru egiptenii antici, era „gaina faraonului” si simboliza maternitatea,  vulturii erau considerati a fi in exclusivitate femele si circula credinta ca-si hraneau puii cu propriul sange un mit aplicat mai tarziu pelicanului.

Era sacru pentru Mut, zeita maternitatii, si pentru Isis, care odata a luat forma unui vultur. Hathor era ocazional portretizat cu un cap de vultur, la fel a fost si Nekhebet. Vulturul exemplifica prin cipiul feminin, iar scarabeul exemplifica masculul, in alte culturi scarabeul e inlocuit cu soimul.

In Grecia si Roma, vulturul era sacru pentru Ares , Apollo si Hercule care a omorat vulturul ce smulgea ficatul lui Prometeu inlantuit pe muntele Caucaz.

Era de asemenea calul lui Cronos .

Ca si cornul unicornului,in evul mediu, se credea ca gheara vulturului detecta otrava. Pentru motive evidente, ca cele legate de curatirea cadavrelor de carne, vulturul este indeaproape asociat cu moartea. Din acelasi motive, amerindienii il asociau cu focul purificator si cu soarele in timp ce in unele traditii africane, se considera cunoscatorul tainei transformarii carnii moarte in carne vie.

Pentru crestini, vulturul poate semnifica virginitatea Mariei, o notiune aparuta din credinta ca ouale pasarii sunt fertilizate de vantul de vest.

Porumbelul – porumbelul simbolizeaza pacea in crestinism si in alte culturi, dar are si alte asocieri. Potrivit traditiei slave, sufletul se transforma intr-o turturea la moarte,in multe alte religii, incluzand hinduismul, porumbelul este reprezentantul sufletului.

Duhul Sfant al crestinismului este uneori intruchipat intr-un porumbel, ca si apostolii. In mitologia greco-romana, porumbelul era sacru Athenei, semnificand reinnoirea vietii, pentru Zeus – care era ranit de porumbei – si pentru Aphrodita, un simbol al dragostei.

Egiptenii antici il considerau reprezentativ pentru inocenta si se credea ca stain Copacul vietii. Porumbelul e vazut in islamism ca protector al lui Mahomed.

In timp ce porumbelul semnifica longevitate si liniste  in China,in Japonia e asociat zeului razboiului Hachiman. In trecut, porumbelul era singura pasare pe care evreii o acceptau ca jertfa pentru purificarea mamei dupa nasterea odraslei. Poate simboliza si Israelul. Atributele antice ale zeitelor fertilitatii ca Ishtar si Astarte, astazi porumbeii, un cuplu de turturele, intruchipeaza dragostea. Asociat cu virtutile fundamentale, porumbelul semnifica cumpatare. Vezi Porumbelul si Olive Branch “Ramura de maslin” in Simboluri sacre.

Paunul – frumusetea si grandoarea penelor paunului i-au dat o varietate de asocieri,infatisarea sa a facut sa fie adesea asociat regalitatii,in unele culturi, cum ar fi babilonienii antici si persii care credeau ca doi pauni pazesc Copacul vietii, simbolizand dualitatea omului, si-au asezat conducatorii pe tronuri de pauni.

Imparatesele si printesele romane aveau ca emblema paunul. Alte simboluri ale paunului deriva direct din mitologia greco-romana. Pasarea-zeu, Phaon cunoscuta si ca Fiorul, a fost identificata cu un paun. Hera pentru care pasarea e sacra a creat paunul din cadavrul unui gigant, Argus, un monstru fabulos ai carui 100 de ochi i-a semanat pe coada paunului, care reprezinta bolta cerului, iar ochii – stelele.

Semnele distinctive din coada paunului au fost identificate cu niste ochi inca de la inceput, iar in crestinism pot reprezenta biserica atotvazatoare. Felul in care se adaposteste si cum isi reinnoieste penele, poate semnifica reinvierea, si pentru ca se credea ca nu intra in putrefactie, el simbolizeaza imortalitatea.

In panteonul hindus, paunul este calul lui Lakshmi, Brahma si Kama si e sacra pentru Sarasvati. Islamismul descrie ochii paunului ca „ochi ai inimii” si ii asociaza cu soarele, luna si universul.

Budistii privesc paunul ca simbol al rotii vietii si al soarelui. A fost emblema budistului Avalokitesvara si Amitabha Buddha, de asemenea fiind legat de zeitele Chinei si Japoniei, zeite ale milei, Kwanyin si Kwannon. Reprezentand veghea intelegatoare, paunul era odata sacru in China, unde penele sale lucioase si frumos colorate erau emblema dinastiei Ming si simbol al unui rang inalt. Pentru ca devine neastamparat inaintea furtunilor si scoate un tipat caracteristic, este asociat si cu ploaia.

Paunul poate fi asimilat cu simboluri negative, ostentatia sa semnifica pacatul capital al mandriei  si vanitatea.

In hinduism, se spune ca paunul are penele unui inger, vocea diavolului si mersul unui hot, si ca tipetele sale sunt in relatie cu picioarele sale urate. Despre cei care se falesc cu meritele altora se zice ca se imbraca in pene de paun sau se impauneaza.

Strutul – obiceiul idiosincretic de a-si ingropa capul in nisip face ca strutul sa simbolizeze stupiditatea si evitarea zadarnica a adevarului care e neplacut.

Din punct de vedere istoric, are semnificatii mult mai profunde si pozitive. Penele sale constituiau un important simbol al dreptatii si al adevarului. In Egiptul antic, ajutand la masurarea inimilor mortilorin viata de dupa moarte, semnificand-o si pe zeita Ma’at, guvernanta a legilor existentei.

In credintele antice si medievale, multe practici obisnuite erau atribuite strutului, se credea ca isi cloceste ouale cu privirea,in stare de nemiscare, pozitie ce 1-a transformat in simbol al meditatiei.

O alta teorie sustinea ca ouale strutului se cloceau la caldura soarelui, deci a devenit simbol al creatiei si al vietii in multe credinte, inclusivin crestinism, unde simboliza demonicul Tiamat (portretizat si ca dragon) in opozitie cu Marduk.

Pentru unele triburi africane, strutul este o pasare de cult simbolizand lumina, apa si puterea magica. Emblema Printului de Wales e formata din trei pene de strut.

Lebada – gratioasa lebada, remarcabila prin coloritul alb imaculat al penajului si prin lungimea gatului sau flexibil, are o varietate de asocieri, inclusiv lumina, viata, gratia, puritatea, dragostea, solitudinea, poezia, muzica si sinceritatea,in contrast, semnifica prefacatoriein unele culturi datorita penajului sau alb care contrasteaza cu carnea sa neagra.

Din cauza corpului rotunjit si gatului lung, lebedele pot reprezenta atat masculinitate, cat si feminitate, precum si apa si foc si, unind aceste calitati, ea simbolizeaza perfectiunea.

In culturile scandinave, lebada este privita ca un epitom al frumusetii feminine. Potrivit unei traditii vechi, se credea ca lebada canta doar inainte de moarte, si deci cantecul prevesteste moartea ,ultima opera a unui poet sau compozitor este cantecul-lebedei. In mitologia greco-romana, lebada era sacra pentru Apollo, zeul muzicii, si ca simbol al virilitatii masculine si al soarelui, tragea de asemenea caleasca lui Zeus  cel care a luat forma de lebada pentru a o seduce pe Leda si astfel era asociata cu dragostea.

Era de asemenea un atribut al Aphroditei, zeita dragostei, si o simboliza pe Fecioara Maria.

Celtii credeau ca lebedele erau zeitati solare binevoitoare, identificate de lanturile de aur si argint din jurul gatului lor. Pentru bastinasii amerindieni, lebada exprima dorinta Marelui Spirit si poate aduce cele patru  vanturi.

Simbolizeaza soarele, gratia, nobletea si curajul in culturile orientale. Pentru hindusi, lebada era pasarea Hamsa (combinand Ham si Sain mintea divina) si semnifica perfecta uniune si rasuflarea spiritului. Era de asemenea calul lui Brahma si oua Ouale Cosmice. Gasca impartaseste multe din simbolurile acordate lebedei.

Barza – astazi barza este cea mai bine cunoscuta, cea care aduce copii noilor parinti, dar este mai mult simbol al norocului.

Barza este o pasare migratoare – emblema calatorului – si datorita obiceiului sau da a pleca spre tarile calde iarna si de a seintoarce primavara, aceasta reprezenta primavara, reinvierea si o viata noua, in tarile in care migra se spune ca lua infatisare umana.

Aceasta probabil explica originea simbolului berzei de a aduce copii, chiar daca in nordul Europei se credea ca sufletele copiilor nenascuti locuiau in locuinta naturala a berzei,in mlastini si elestee.

In China, barza semnifica longevitate si singuratate. Obiceiul sau de a sta nemiscata pe un picior a condus la asocierea ei cu meditatia,in Egiptul si Roma antica simboliza gratitudinea copilului, pentru ca se spunea ca barza isi hranea parintii atunci cand acestia nu se mai puteau mentine.

In mitologia greco-romana, reprezenta de asemenea femeia ca fiind cea care hraneste si era sacra pentru Hera .

Deoarece omoara si mananca serpii, este privita in crestinism ca o inamic al Raului simbolizeaza virtuti ca si castitatea, puritatea, vigilenta si prudenta.

Pelicanul – candva se credea ca pelicanul isi hraneste puii cu propriul sange,intocmai ca in credinta despre vultur,  ciugulindu-si pieptul – dandu-si astfel viata pentru puii sai – asadar, prima sa semnificatie este a sacrificiului de sine si a dragostei parintesti.

In traditia medievala, se spunea ca femela isi sufoca puii cu dragostea ei, iar masculul ii reinvia cu propriul sange. Mitul permite o alternanta a faptelor, si anume, mascululisi ucidea puii in furia sa si iubitoarea mama ii invia cu sangele din pieptul sau –circulau  ambele mituri  care simbolizau invierea.

Din vremea lui Dante, pelicanul a fost identificat cu Christos si semnifica  smerenie si eucarism pentru crestini. Evreii il privesc ca pe un aducator de ghinion si dezolare,in alchimie reprezinta reinviere, fiind antiteza corbului.

Cotofana – cotofana neagra si alba a fost suspectata in Occident ca fiind un rezultat al rolului sau de a prevesti ghinionul si moartea, cu toate ca originile acestor asocieri sunt necunoscute.

Crestinii medievali credeau ca cotofana semnifica Raul, persecutia sau moartea prematura. E descrisa in scene de Craciun si-1 poate personifica pe Satana, simbolizand vanitate si maniere desfranate.

Exista o veche poezie englezeasca care atribuie teri profetice cotofenelor, care simbolizau: regretul, bucuria, o nunta, o nastere,un botez, o moarte, raiul, iadul, diavolul.

In Orient, simbolul negativ al cotofenei este opus, iar in China ea este simbolul Pasarii bucuriei. Asocierea profetica este impartasita oricum in Orient, unde ea este aducatoare de noroc, iar cantecul ei prezice vesti bune si musafiri.

Cotofana era emblema dinastiei Manchu.

Randunica – este o pasare migratoare iar reintoarcea ei primavara simbolizeaza speranta, fertilitatea si reinnoirea vietii. Datorita faptului ca se spunea odata ca ea hiberneaza, in miluri, pesteri sau ape, poate simboliza invierea,impreuna cu alte pasari, ea simbolizeaza luminaIn multe culturi antice, incluzand cultura egipteana , unde era sacra pentru Isis, ea simboliza instinctul matern.

Egiptenii considerau randunicile niste stele nordice care se napustesc deasupra Copacului vietii.

Un simbol puternic atat in Grecia antica cat siin Roma ,era acela ca aduce ghinion sa ucizi o randunica pentru ca intruchipa spiritele copiilor morti, fiind de asemenea un atribut al Aphroditei .

O legenda suedeza spune ca ea impreuna cu barza au fost prezente la rastignirea pe cruce a lui Christos, unde randunica a strigat dupa consolare.

In traditia chineza este un simbol al indraznelii, al pericolului, fidelitatii si o schimbare pozitiva a norocului, dar in Japonia ea simbolizeaza atat lipsa de credinta, cat si grija materna.

Randunica este adorata in Islam, deoarece se crede despre ea ca face o calatorie anuala la MeccaI.

In heraldica, randunica este pictata fara picioare pentru ca  in evul mediu se credea ca ea nu atinge niciodata pamantul, deoarece reprezenta puritatea.

Ea simboliza si fiii mai tineri. Ba mai mult, randunicile isi hraneau odraslele cu seva rostopascei, ceea ce le dadea puterea vazului, deci ele au devenit astfel simbolul iluminarii lui Dumnezeu.

In traditia populara, cuibul unei randunici din streasina unei case aduce noroc.

Curcanul – pasare specific americana, curcanul este un important simbol al fertilitatii pentru multe culturi amerindiene, simbolizand fertilitatea feminina si virilitatea masculina.

Era sacrificat in timpul ritualurilor de fertilitate. Tribul Creek face curcanul sa danseze la sarbatoarea focului. El a simbolizat sacrificiul si altruismul pentru multe culturi americane native, care i-au pus eticheta „cadoul”.

Era cunoscut ca si Marele Xolotl si Pasarea de curte cu margele si era sacru pentru civilizatiile maya, tolteca si azteca.

Din secolul al XVII-lea curcanul este mancarea principala la cina de Ziua Recunostintei pentru americani, care comemoreaza prima masa a recoltelor pentru conducatorii peregrinilor, care a constat in patru  curcani salbatici in anul 1621.

Curcanul a fost ulterior exportat din America in Anglia, unde a devenit piesa principala a pranzului traditional de Craciun. Ca si paunul, curcanul este asociat cu vremea aspra pentru ca devine agitat inaintea furtunilor.

Cocosul – simbolizeaza curajul si vigilenta, dar si aroganta si ingamfarea, in Grecia antica se spunea despre el ca saluta soarele prin cantarul de dimineata si era sacru pentru Apollo si pentru multi alti zei .

In cele mai multe traditii cantarul cocosului simboliza victoria luminii asupra intunericului si de aici victoria binelui asupra raului.

Era privit ca un simbol al focului prin virtutea crestei sale rosii. Iar culturile celtice si scandinave credeau ca este o pasare din lumea cealalta.

Este un simbol universal de fertilitate siin multe culturi era o pasare de sacrificiu mai ales in perioada recoltelor.

In cultura budista, cocosul rosu simbolizeaza voluptatea in circuitul cotidian al existentei,in timp ce in sintoismul budist cocosul sta pe toba chemand credinciosul la rugaciune.

Fiind o creatura agresiva, cocosul simbolizeaza batalia si curajul in Orientul indepartat.

Datorita obiceiului sau de a merge fudul este privit ca un simbol al ingamfarii la barbati.

In crestinism, datorita faptului ca cocosul a cantat de trei ori dupa ce Petru s-a lepadat de Christos, a devenit un simbol al lui acestuia, dar mai tarziu a devenit simbolul pocaintei unui sfant si vigilenta papala, dar si un simbol al invierii. In combinatie cu starea de vioiciune si alerta este un motiv popular ca morisca de vant,in special pe turnurile bisericilor.

Cocosul este unul din cele 12 semne zodiacale ale Zodiacului chinez unde reprezinta o multime de calitati, incluzand onestitatea, curajul moral si fizic, dar si aroganta si autoritatea. Pentru chinezi este o pasare importanta, simbolizand masculinitatea (yang) siun numar de alte atribute, cum ar fi: razboiul, norocul, fidelitatea, asfintitul, protectia si abilitati literareIn Occident, cocosul negru este un agent al Satanei. Cocosul este emblema nationala a Frantei.

Bibliografie : Clare Gibson – Semne si Simboluri
Wikipedia