Undeva in Timisoara…

Anna Maria era o frumusete locala.Bruneta cu ochi caprui ce isi schimbau nuanta in functie de starea sa sufleteasca, cu buze frumos conturate era ceea ce numim o femeie frumoasa.Era curtata de multi tineri dar s-a orientat catre un baiat de aceasi varsta cu ea, timid , retras , taciturn,.

Numele sau era Peter.La 10 ani a poposit, cu parintii sai, pe aceste meleaguri venind de peste Ocean.Era un baiat simpatic , avea parul carliontat si negru, iar ochii sai de culoarea smaraldului ii dadeau un aer ciudat , misterios…lasand impresia ca mereu ascunde ceva, sau ca este cu gandul aiurea.

Fratele sau mai mic, Adalbert, sau Bela cum ii alintau parintii, era opusul sau.Era plin de viata, cu picioarele pe pamant , matur , dar vesnic pus pe glume.Desi erau frati, Bela era saten iar ochii sai erau azurii.

Suntem in anul de gratie 1933.

Sala de dans a parintilor lui Peter si Bela era mereu plina.Domnisoarele veneau insotite la dans, tinerii incercau sa le cucereasca in ritm de vals , tango, swing , charleston sau jazz.

Intr-una din seri era mare agitatie.Se alegea Regina Balului..

Criteriile erau relativ simple. Regina trebuia sa fie frumoasa,sa aiba o tinuta distinsa, cu reputatia nestirbita si sa danseze bine.Juriul era format din “elita” cartierului, doamne , in special, si cativa domni.

Anna Maria iubea dansul,era inebunita dupa tango si vals, stia ca pentru a fi aleasa Regina Balului, ii trebuia o rochie noua. Talentata in ale croitoriei, isi crease o rochie simpla dar chic, iar la bal il avea ca partener pe fratele ei, Gyury.

Frumoasa unguroaica dorea sa castige acest concurs, undeva in adancul inimii sale, stia ca aceasta seara ii va schimba destinul.

A dansat cu toti cei care o invitasera, doar cel cu care doarea ea sa danseze se codea s-o invite.Intr-un final a invitat-o stangaci si au dansat.Peter stia sa danseze, luase lectii de dans, dar dansul nu era ceva care sa-i faca chiar placere, dansa pentru ca ii placea fata.Cu greu isi invinsese timiditatea…

Nici nu se termina bine cantecul ,ca fratele sau il batu pe umar si ii luase partenera la dans.Nimic nu parea ca ii va putea oprii, se potriveau extraordinar pe ringul de dans.La un moment dat s-a auzit o trompeta, iar proprietarul Salii de Dans a facut un anunt: ” In 10 minute va fi anuntata Regina Balului”.

Toata lumea astepta.

Pentru Anna Maria timpul parea ca se oprise in loc.

“Doamnelor si domnilor, am deosebita onoare sa va anunt ca Regina Balului este…Anna Maria!”

Pentru Anna Maria era un vis ce devenise realitate, era mandra ca reusise.Se indrepta spre scena radiind de bucurie, unde, in aplauzele tuturor, i se inmanase un imens buchetul de trandafiri albi , iar pe cap i se pusese o coronita din flori albe.

Fercita , dori sa plece, dar Herr B. o oprise bland, spunandu-i incet:
– Regina, trebuie sa invite la dans pe cineva.Doamnelor si domnilor,se adresa el publicului, distinsi invitati, urmeaza mult asteptatul moment al serii! Domnilor fiti pregatiti, Regina alege!

Anna Maria cobori de pe scena si se inndrepta spre un colt al salii :
– Domnule , se adresa ea lui Peter, acceptati sa imi fiti partener la acest dans?
– Sunt onorat , domnisoara.

Acest dans a fost inceputul unei relatii ce implica respect si iubire, sacriificiu si daruire , in timpurile tulburi ale Razboiului care batea la usa si pe fondul depresiunii economice.

 

~ va urma ~

PS. Personajele din aceasta povestire sunt reale, este o parte din istoria unei familii din Timisoara, a carei poveste o cunosc .Rolul meu este doar acela de a o  scoate la lumina.