Nu am mai vorbit demult despre Timisoara.
In Piata Unirii din Timisoara, se afla o foarte frumoasa statuie, statuia “Sfintei Treimi” sau “Pestssäule” (coloana ciumei) creata pentru a aminti de epidemia de ciuma ce a secerat Banatul intre anii 1738-1739 si razboiul cu turcii.
Sculptura a fost realizata la Viena fiind creatia a sculptorului vienez Georg Raphael Donner si este realazata in cel mai pur stil baroc.
La baza statuii este un soclu cu trei laturi , fiecare din aceasta fiind impodobita cu reliefuri decorative reprezinta in maniera baroca: epidemia de ciuma, foametea si razboiul pricinuite la acea vreme de turci.
Soclul are în colturi statuile unor puteri legendare ocrotitoare: Sfantul Rochus, cu rana la picior, protector împotriva ciumei şi altor boli, Sfantul Sebastian stapuns de sageti, un alt protector impotriva ciumei, şi Sfantul Carol Boromeus, patronul dragostei.
La baza coloanei se afla statuia Sfintului Ioan de Nepomuk, sub el, Sfinta Rozalia, la aceeasi inaltime cu Sfintul Nepomuk se gasesc statuile regelui David si a Sfintei Barbara, patroana minerilor.
Urmeaza coloana decoratasi ea iar in varful aceteia troneaza Sfanta Treime: Tatal si Fiul tin coroana cereasca deasupra capului Sfintei Fecioare Maria, care ingenuncheaza la picioarele lor.
Din pacate coroana cereasca , reprezentand razele soarelui si un porumbel, a fost data jos de pompieri de mai bine de un an.Aceasta parte a monumentului, confectionata din bronz , este depozitat in cladirea Muzeului de Arta
Edilii si restauratorii nu se grabesc sa il puna la loc deoarece , se pare, ca interaga Piata va fi supusa unui proces de restaurare in 2013.
Monumentul este confectionat din gresie a fost adus pe Dunare, Tisa si Bega.
Daca initia a fost o initiativa locala, in final, locul unde se afla acesta acum a fost hotarat de catre imparateasa Maria Theresia, la finalizarea lucrarilor Pietii Unirii in anul 1755.
Asemena monumente sunt frecvente in Austria si Bavaria.Daca berlinezii se mandresc cu Siegessaule – Coloana Victoriei, noi ne putem mandri cu Pestssäule – Coaloana Ciumei.
Pararea mea este ca aceasta stauie da un plus de farmec Pietii Unirii, oaza mea baroca in care ma duc sa scap de tumultul orasului si care ma arunca cu 200 de ani in urma …..
Si cum arata cu coroana cereasca (fotografie preluata de pe Banatera).
Bibliografie: Else von Schuster – Timisoara, “Mica Viena”
Off-topic:
Da’ dumneata CHIAR esti insomniac? 😛 (Acu’ ai postat la “trei fara zece” dimineata…)
On-topic:
Interesant si bine documentat articolul. Eu ziceam ca-mi cunosc orasul cat-de-cat, da’ UITE ca mai am de invatat MULTE “detalii” (interesante).
STIAM despre monument, dar la modul general, fara a cunoaste (spre ex) semnificatia fiecarei statui, sfintii reprezentati, materialul, locul crearii etc.
CINE a platit pt executia / aducerea / montarea monumentului (daca initial comanda a fost locala iar la sfarsit a intervenit Sissi)?
Si “initiativa locala” fusese integral privata (a unei – sau a mai multor – persoane fizice), sau a primariei, sau a vreunei altfel de organizatii obstesti (spre ex a vreunei bresle), sau ceva “mixtura” intre aceste variante (sau vreo ALTA varianta, nementionata)?
UITE ca (pana n-am vazut pozele alaturate) nu-mi dadusem seama CE lipsea de-acolo “din varf”. (AVUSESEM senzatia de “incomplet”, dar nu sesizasem CE “detaliu” lipsea… Dealtfel acuma, mai recent, de vreo doua-trei decenii incoace, si privisem monumentul doar “in trecere”, fara a-l mai fi examinat, studiat, analizat – si/sau admirat.)
In subsidiar, “prin ricoseu”, textul mi-a amintit faptul ca “odata” (candva, demult) canalizarea raului Bega avusese rolul nu numai de a evita inundatiile (impreuna cu executia in amonte a Canalului Ferdinand care “leaga” Bega de Timis precum si a nodului hidrotehnic automat de la Costei), ci si de a asigura transportul (functional, atat economic – de marfuri, mai ales cereale si animale – cat si de pasageri) “fluvial” (desi Bega nu este fluviu ci rau, afluent al unui afluent al fluviului Dunarea) – prin intermediul Tisei si Dunarii – pana la mare si – mai ales – pana spre centrul (geografic si “de putere”) Europei acelei vremi, spre Budapesta si Viena, in acest scop fiind construita ecluza de la SanMihai*…
* Cu ecluza asta stiu o “poveste” (amuzanta, anecdotica, DAR REALA), dar la ora asta nu mai am chef sa tastez atata – mai ales ca UITE ce comentariu kilometric am scris deja. (O sa-ti cer drepturi de co-autor… 😛 )
Monumentul a fost comandat de catre consilierul admitratiei locale din aceea vreme, Herr Johann Anton Deschan von Hannsen, pentru Piata Unirii dar pentru caaceasta nu fusese terminata in 1740, aceasta a fost amplasata initial pe locul in care se afla acum magazinul “Bega” unde a stat 3 ani pana cand a trebuit sa fie dezasamblat , deoarece terenul fusese cumparat de o baroana .
Baroana s-a angajat sa suporte cheltuielle cand va veni vremea ca statuia sa va fi amplasata in Piata Unirrii. Se pare ca aceasta baroana, care si-a contruit o vila pe locul unde fusese amplasata statuia, s-a eschivat de la plata , pana cand a intervenit imparateasa care a dorit sa fie tinuta la curent de cum decurgea amplasarea statuii in Piata Unirii mai ales ca Timisoara incepuse sa devina un centru comercial important si in plina ascensiune.
Cam aceasta a fost o informatia pe care am evitat s-o mai scriu pentru a nu fi o postare prea plictisitoare…
Te pot face co-autor daca vii cu informatii la articole viitoare 😛
Aaaa, da, sunt un insomniac, creez si functionea mult mai bine noaptea decat ziua 😛
Eu am inceput sa scormonesc despre cladirile si monumentele din oras dupa ce am cumparat si mi-am dezvoltat pasiunea pentru fotografie. Cam in aceasi perioada am inceeput sa merg pe jos in anumite zone ale orasului pentru a descoperi cladiri, locuri cat mai interesante pentu a le putea pezenta.
Trasiesc cu impresia ca Timisoara este marginalizata si nu i se cunoaste valoarea istorica, si mai cred ca acest lucru se intampla in mod intentionat.
Precizarea din finalul raspunsului este cat se poate de corecta si de pertinenta – indiferent cate limbi… scoti la mine.
P.S. TE MANANC pt “precizarile” dumitale care nu precizeaza nimic din cauza modului de exprimare: consilierul acela comandase monumentul in numele sau propriu SAU in numele organizatiei pe care o consilia – administratia locala (sau eventual in numele corpului de consilieri al etc.)
P.P.S. Eu NU sunt insomniac (in principiu, in imprejurari normale* – daca am posibilitatea – dorm mai mult decat media, ASA functionez cel mai eficace), dar am si eu o fire mai degraba vesperala (cu functionare buna seara) decat matinala.
* De cand am problemele astea de sanatate mi s-a dereglat complet programul de somn: rar dorm mai mult decat 2-3 ore continuativ si pe de alta parte mi se face somn (la modul imperativ, incat abia mai pot tine ochii deschisi) la cele mai neasteptate ore din zi si/sau din noapte – si consider ca nu e nimic de mirare, odarta ce nu mai pot sa fac nu numai efort, dar nici activitate sustinuta, deci nu sunt mai niciodata obosit cu-adevarat (fizic si/sau intelectual), si pe de alta parte – in principal din cauza “socurilor” psihice, “una calda, una rece, dar si din cauza unei ingrijorari pe care nu mi-o pot reprima cu totul, ceea ce sper ca este de inteles” – sunt mai-mereu teribil de obosit psihic (si uneori ma concentrez mai greu – in special in mod indelungat – pe alte subiecte).
Arată foarte bine și are o istorie destul de interesantă. Sunt foarte multe locuri în România pe lângă care trecem și nu ne dăm seama că de fapt istoria din spatele acelor lucruri este una foarte mare.
Bine ai venit pe blog, Caboose 😛
Nici nu stii cate cladiri si monumente deosebite si istorii interesante are orasul Timisoara si nimeni nu s-a gasit sa le scoata la lumina …
Si da, trecem pe langa ele fara sa ne dam seama ce ascund.
Tin minte ca unul dintre putinii profesori de religie normali la cap pe care i-am avut, Damian, ne-a dus odata pentru ora in Piata Unirii si ne-a povestit despre statuie, precum si de cea a Sf. Nepomuk din Libertatii. Ne-a spus ca l-a vizitat odata un prieten ceh, care a fost foarte incantat, pentru ca nu credea sa vada o statuie a lui Nepomuk asezata la loc de cinste undeva in afara Cehiei.
M-au atras statuile acestea , cele din Unirii si Libertatiii, de cand eram kinder, dar prima data mi s-a spus ca reprezinta o comemoraare a victimelor epidemiilor de ciuma de la un profesor de la Lenau .
Si incet, mi s-a aprins beculetul de interes pentru ele.Acum , ca am spatiu de maniofestare, incerc sa le spun povestea.
Arashi, desi am fost la ore de relogie , pana nu m-am dicumentat nu am stiut cine a fost Sf. Nepomuk 😛
Si CINE a fost? (Posibila sugestie pt o noua postare – SAU pt un comentariu – probabil – ceva mai “consistent”.)
Stii, anul acesta mi-am propus sa ajung si in Timisoara, pt. prima oara 🙂 Esti si tu oarecum vinovat de asta, pacat ca nu am putut ajunge la expozitia cu lucrarile lui Da Vinci…
Expozitia aceea ti-ar fi placut :p
Interactiva, interesanta, ai fi avut ce sa studiezi la ea.
Din cate am inteles a fist si la Bucuresti, am cativa prieteni care au fost si au vazut-o.
Vizita la Tm? Sunt locuri frumoase si interesante daca stii unde sa mergi si ce sa vezi , sunt unele locuri de care ma mir si eu 😛
Și Sfântul Karl Borromeo a fost protector împotriva ciumei. Se spune a salvat Viena de ciumă și i s-a închinat faimoasa Karlkirche, aflată în centru, aproape de Operă.
Nu am stiut.
Da fapt toti acesti dfinti faceau parte din spatiul Imperiului Habsburgic , asa ca fie ca e erau cehi , germani , unguri sau romwni cred ca aveau aceeasi valoare.
Interesant cum un Imperiu mulrinational putea da simboluri cu valori aproape identice venind din etnii diferite.
Eh, nu suntem toți decât niște oameni, indiferent de etnie. E firesc să avem aceleași frici și aceiași apărători, chiar dacă aceștia au nume diferite.
Este foarte adevarat ceea ce spui tu, Zina, doar ca , desi catolic, nu stiam cuce se pcupa fiecare sin acesti sfinti, spre rusinea mea ………
Esti (probabil) religios (catolic) nu foarte practicant – EXACT la fel ca majoritatea romanilor (ortodocsi). (In cazul romanilor este vorba nu despre catolicism ci despre otodoxie).
Pe de alta parte-e… Sunt curios CATI dintre catolicii PRACTICANTI (care merg CEL PUTIN saptamanal la mesa si se spovedesc in mod regulat, nu mai rar decat lunar) STIU cu adevarat CINE fusesera in viata reala FIECARE dintre sfintii la care se roaga (sau “prezenti” – ca reprezentare – in biserica atunci cand ei se roaga), pt CE fapte (motive) a fost fiecare sanctificat (si eventual CAND anume) si CARUI “scop” ii este fiecare “recomandat”, “dedicat”.
(Aceasta curiozitate a mea se refera in EXACT acelasi fel – si in aceeasi masura – SI la ortodocsi.)
Consilierul ,Herr Johann Anton Deschan von Hannsen,a comandat statuia din partea guvernatorului din aceea vreme, adica el a sugerat , a avut ideea cu statuia si tot el o comandase.
Fiind consilier imperial al guvernatorului August Jakob Heinrich baron de Succow/Sucko a facut acest lucru petru urbe, fat avea influenta si putere de decizie.
Eu functionez mai bine noaptea, de cand ma stiu.Ma concentrez mai bine, am idei mai bune, sunt o “pasare de noapte ” ar zice apropiatii 😛
Si la fel ca tine, dorm mai mult , daca dorm 6 ore nu-mi ajung , asa ca uneori dorm cate 8 ore sau recuperez ziua… Functionez mai ciudat 😛