Nu am mai vorbit demult despre Timisoara.

In Piata Unirii din Timisoara, se afla o foarte frumoasa statuie, statuia “Sfintei Treimi” sau “Pestssäule” (coloana ciumei) creata pentru a aminti de epidemia de ciuma ce a secerat Banatul intre anii 1738-1739 si razboiul cu turcii.

Sculptura a fost realizata la Viena fiind creatia a sculptorului vienez Georg Raphael Donner si este realazata in cel mai pur stil baroc.

La baza statuii este un soclu cu trei laturi , fiecare din aceasta fiind impodobita cu reliefuri decorative reprezinta in maniera baroca: epidemia de ciuma, foametea si razboiul pricinuite la acea vreme de turci.

Soclul are în colturi statuile unor puteri legendare ocrotitoare: Sfantul Rochus, cu rana la picior, protector împotriva ciumei şi altor boli, Sfantul Sebastian stapuns de sageti, un alt protector impotriva ciumei, şi Sfantul Carol Boromeus, patronul dragostei.

La baza coloanei se afla statuia Sfintului Ioan de Nepomuk, sub el, Sfinta Rozalia, la aceeasi inaltime cu Sfintul Nepomuk se gasesc statuile regelui David si a Sfintei Barbara, patroana minerilor.

Urmeaza coloana decoratasi ea iar in varful aceteia troneaza Sfanta Treime: Tatal si Fiul tin coroana cereasca deasupra capului Sfintei Fecioare Maria, care ingenuncheaza la picioarele lor.

Din pacate coroana cereasca , reprezentand razele soarelui si un porumbel, a fost data jos de pompieri de mai bine de un an.Aceasta parte a monumentului, confectionata din bronz , este depozitat in cladirea Muzeului de Arta

Edilii si restauratorii nu se grabesc sa il puna la loc deoarece , se pare, ca interaga Piata va fi supusa unui proces de restaurare in 2013.

Monumentul este confectionat din gresie a fost adus pe Dunare, Tisa si Bega.

Daca initia a fost o initiativa locala, in final, locul unde se afla acesta acum a fost hotarat de catre imparateasa Maria Theresia, la finalizarea lucrarilor Pietii Unirii in anul 1755.

Asemena monumente sunt frecvente in Austria si Bavaria.Daca berlinezii se mandresc cu Siegessaule – Coloana Victoriei, noi ne putem mandri cu Pestssäule – Coaloana Ciumei.

Pararea mea este ca aceasta stauie da un plus de farmec Pietii Unirii, oaza mea baroca in care ma duc sa scap de tumultul orasului si care ma arunca cu 200 de ani in urma …..

Si cum arata cu coroana cereasca (fotografie preluata de pe Banatera).

Bibliografie: Else von Schuster – Timisoara, “Mica Viena”