As dori sa va spun o poveste care se doreste a fi si o lamurire.

Sunt o persoana care a avut 6 bunici, respectiv 2 Opas + una Oma pe partea paterna si 2 Bunici + un Bunic , pe partea materna.

Despre ai mei Opa :

Opa biologic al carui nume il port , caruia am sa ii spun Peter, a fost nascut in Statele Unite si a venit in Timisoara la varsta de 13 ani.

Nici acum nu inteleg de ce au ales acest colt de lume.

Peter era etnic german nascut peste Ocean s-a adaptat la viata pe care tatal sau o “aranjase” pentru el, urmand o scoala de avocatura,pentru ca la un moment dat sa fie gata in prelua afacerea tatalui sau.

Viata lui a mers mai departe , s-a casatorit, a avut copii, doar ca a trebuit sa ia drumul frontului.

Ajuns pe front a fost ranit de un glont in plaman.Recuperat de unde cazuse a fost internat intr-un spital , care a fost capturat de rusi iar cei spitalizati au fost luati prizonieri si trimisi in Siberia.Se intampla in 1944 pe teritoriul actual al Croatiei.

A reusit sa evadeze dar a murit in 1950 , in urma ranii pe care o avusese.

Opa numarul 2 , Jacob , era mai in varsta cu 10 ani decat fusese Peter, absolvise avocatura la Cluj, dupa care luase calea pribegiei. Fusese in Germania , Austria, pentru a poposi in Bucuresti.

Il fascina Bucurestiul interbelic.Desi german , se simtea bine in capitala.Ajunsese ca prin profesia sa, sa cunoasca multa lume din ceaa ce consideram astazi VIP-uri: Constantin Tanase, Maria Tanase, Iuliu Maniu si Nicolae Iorga.

Il cunoscuse si pe Maurer si ii stia cazul cu Gheorghiu Dej.Ii stia din vedere pe Zelea-Codreanu , Sima si pe multi altii…

Se invartea in cercuri selecte.Pana in 1947.

In 1948 a fost arestat din cauza vederilor pe care le avea, si trimis catre inchisoare. A stat la Jilava cateva zile dupa care a fost dus pe un peron unde un tren urma sa il duca in Rusia…

A reusit sa isi desfaca lantul , a fugit din tren iar in timp ce evada, a fost ranit in picior de un glont tras de gardienii sovietici.

In 1980 a luat legatura cu Connstantin Parvulescu , iar la trei zile dupa acest fapt s-a petrecut un lucru neobisnuit.
Era ora 13, cand au venit doi tipi in negru care m-au intrebat de Opa..L-au luat si l-au dus…..Singurul lucru pe care mi l-a spus a fost:”Daca nu vin in doua zile, sa nu ma mai asteptati. Ai grija de Oma.”

A revenit peste doua zile, palid si fara puteri, iar in mod ciudat in doua luni i s-a declansat cancerul….

Coincidenta? Nu prea cred..

A luptat pentru viata lui , cu o ambitie etraordinara, boala rapunandu-l in 1981.

Mentionez ca acest om este acela pe care il numesc “Opa” , cel care a pus baza culturii mele generale, cel care a avut grija de mine, find cel pe care il consider cu adevarat “Opa”, unicul bunic la care am tinut.

Referitor la Bunicul din partea materna , acesta a ramas vaduv la 27 de ani , recasatorindu-se cand fettele lui erau la caselele lor.A petrecut 7 ani pe front, cunoscand atat camaraderia nemtilor cat si a rusilor.

Nu am fost apropiat de acest bunic, dar l-am respecctat.Cu Bunica din aceasta parte nu am avut puncte comune , ci doar contradictii.

Nu ma puteam obisnui cu gemul si paharul de apa, sau cu ideea ca mmoldovenii erau cei mai tari.Mereu ne duelam pe tema asta iar eu mereu ii spuneam : “Daca erati atat de buni , de ce aveati nevoie si de Banat? “…

Nu prea contau atunci pntru mine.

Nu imi placea ca incerca sa ma umileasca , sa nu ma aprecieze la valoarea mea.ci se raporta la provincia din care venemam…

Am avut bunic in armata germana, un bunic avocat si boem , si un bunic foarte inventiv desi nu avea scoala multa. Am avut doua bunici pline de fite , parca concurau intre ele…………….

PS. Am facut aceste precizari pentru ca de multe ori bunicii au fost incurcati de cititorii mei, iar mesajul meu era interpretat altfel.

Intrebarea care mi-a venit scriind despre ridicarea lui Opa a fost :“Oare tot acolo vrem sa ajungem?” Maine -poimaine ma pot astepta sa fiu ridicat de pe strada doar ca mi-am exprimat o parere.

Cata vreme legile nu sunt respectate la nici un nivel, ce siguranta am eu ca cetatean?? Sau altfel spus, eu de ce as respecta legea??