Deaorece zilele trecute, mi-am aniversat venirea pe lume si festa jucata parintilor si familiei mele in ziua dedicata Pacalelilor, mi-am zis sa inhalez putin din aerul cartierului, in care am copilarit.

Pentru ne-timisoreni numele cartierului este irelevant dar el se numeste Fratelia A, concetatenii mei ar putea spune”Wow Fratelia! Linia tranvaiului 7, bande, gasti “

Cum orice legenda are si un sambure de adevar, candva, ca peste tot in lume, in marile orase, existau gasti , care la diverse manifestari “mondene”, se incaierau cu gasca cartierului vecin. Pot sa spun ca am fost “copil de suflet” intr-o astfel de gasca.

Cartierul are case frumoase construite in stilul caracteristic german, cu parter inalt sau chiar cu etaj, cu porti din metal sau lemn calculate in asa fel incat sa se poata intra cu masina in curte.Casele pastreaza aceasi linie coloristica , galbenul in diverse nuante.

Imi aduc aminte ca in copilaria mea, a existat un moment ,in care oamenii care locuiau in cartier erau intr-o competitie pentru “cea mai frumoasa casa”. Bunicul me , Opa , era “responsabil de strada”, nu prea stiu ce inseamna asta , dar fiind o comunitate de germani si maghiari, doar doua familii erau romane,s-au trasat in linii enerale care sa fie culoarea preponderenta a caselor, ce flori urmau sa se cultive in curte, cum se pastra mai eficient curatenia si alte chestii gospodaresti. In fiecare an,una din familii era considerata castigatoare aveand “cea mai frumpasa casa”.

Amplasata in centul cartierului era biserica.

O biserica catolica, construita in stil neogotic, intre anii 1926- 1930. Poarta hramul Sfantului Iosif, fiind sfintita in 6 iulie 1930 de catre episcopul Dr. Augustin Pacha.Prin anii ’80 curtea bisericii a fost refacuta adaugandu-se sculpturi si alte ornamente din lemn si dn marmura.

Prin 1978-1980 curtea bisericii a fost imprejmuita de catre parintele Dr. Nikolaus Csatary (mi-a fost vecin) , iar buiserica a fost renovata in interior si in exterior de catre maistrul timisorean, originar din Fratelia, Jakob Hahn senior. Turnurile bisericii au dost dotate cu un ceas automat ,ce a constituit un cadou din partea orasului Viena.

Biserica este zugravita in culoarea galbena avand ferestrele in arc in stil romanic, din sticla alba si galbena, culorile Sfintului Scaun,care lasa sa patrunda in interior o lumina placuta, dand locului o ambianta deosebita.

Imi pare rau ca nu am fotografii din interior, este un lacas deosebit de frumos cu o pictura murala foarte frumoasa iar tablourile din interior sunt extraordinare.

Ce ma leaga pe mine de aceasta biserica?
In aceasta biserica au fost cununati bunicul patern cu bunica mea,bunicul meu de-al doilea s-a cununat cu bunica mea in aceasta biserica, dupa ce aceasta a ramas vaduva, tot aici a fost botezat tatal neu, tatal s-a cnunat cu mama, apoi am fost botezat eu.Matusa si varul meu meu au fost botezati aici, eu am urmat ore de religie care au culminat cu Sfanta Comuniune sau Prima impartasanie, acel moment in care baietiii sunt imbracati in costume negre asemenea unor miri , iar fetitele in micute mirese.

Intr-un fel istoria intregii mele familii e legata de aceasta biserica.

Daca pana in 1930 cartierul a avut doar o biserica catolica , dupa razboi s-a construit si o biserica ortodoxa.

In mod foarte civlizat bisericile sunt siituate aproape una langa celalta, iar langa ce ortodoxa se afla scoala de cartier pe care am urmat-o.

Ce trio exista pe o raza de 500-600 de metri : doua biserici si o scoala, spiritualitatea laica si bisericeasca.

Mi-a parut bine sa revad locurile in care am copilarit, scoala , biserica in a carei curte aprindeam chibrite iar preotul venea sa ne faca morala.Eu aveam parte de morala dubla deoarece Parintele imi era vecin, nu putem face nimic fara sa ma vada.
Cultul animalelor il aveam dinn familie, dansul mi l-a intarit, iar and am fost deosebit de bolnav , am primit medicamente de la Vatican.Nimeni nu se astepta la asa ceva, omul parea aspru si inabordabil.

Fiecare istorioara are si o mica morala,: “Nimic in viata nu e intamplator”.

Cateva poze 😛

Biserica Catolica din Fratelia

Biserica Ortodoxa din Fratelia