Deaorece zilele trecute, mi-am aniversat venirea pe lume si festa jucata parintilor si familiei mele in ziua dedicata Pacalelilor, mi-am zis sa inhalez putin din aerul cartierului, in care am copilarit.
Pentru ne-timisoreni numele cartierului este irelevant dar el se numeste Fratelia A, concetatenii mei ar putea spune”Wow Fratelia! Linia tranvaiului 7, bande, gasti “
Cum orice legenda are si un sambure de adevar, candva, ca peste tot in lume, in marile orase, existau gasti , care la diverse manifestari “mondene”, se incaierau cu gasca cartierului vecin. Pot sa spun ca am fost “copil de suflet” intr-o astfel de gasca.
Cartierul are case frumoase construite in stilul caracteristic german, cu parter inalt sau chiar cu etaj, cu porti din metal sau lemn calculate in asa fel incat sa se poata intra cu masina in curte.Casele pastreaza aceasi linie coloristica , galbenul in diverse nuante.
Imi aduc aminte ca in copilaria mea, a existat un moment ,in care oamenii care locuiau in cartier erau intr-o competitie pentru “cea mai frumoasa casa”. Bunicul me , Opa , era “responsabil de strada”, nu prea stiu ce inseamna asta , dar fiind o comunitate de germani si maghiari, doar doua familii erau romane,s-au trasat in linii enerale care sa fie culoarea preponderenta a caselor, ce flori urmau sa se cultive in curte, cum se pastra mai eficient curatenia si alte chestii gospodaresti. In fiecare an,una din familii era considerata castigatoare aveand “cea mai frumpasa casa”.
Amplasata in centul cartierului era biserica.
O biserica catolica, construita in stil neogotic, intre anii 1926- 1930. Poarta hramul Sfantului Iosif, fiind sfintita in 6 iulie 1930 de catre episcopul Dr. Augustin Pacha.Prin anii ’80 curtea bisericii a fost refacuta adaugandu-se sculpturi si alte ornamente din lemn si dn marmura.
Prin 1978-1980 curtea bisericii a fost imprejmuita de catre parintele Dr. Nikolaus Csatary (mi-a fost vecin) , iar buiserica a fost renovata in interior si in exterior de catre maistrul timisorean, originar din Fratelia, Jakob Hahn senior. Turnurile bisericii au dost dotate cu un ceas automat ,ce a constituit un cadou din partea orasului Viena.
Biserica este zugravita in culoarea galbena avand ferestrele in arc in stil romanic, din sticla alba si galbena, culorile Sfintului Scaun,care lasa sa patrunda in interior o lumina placuta, dand locului o ambianta deosebita.
Imi pare rau ca nu am fotografii din interior, este un lacas deosebit de frumos cu o pictura murala foarte frumoasa iar tablourile din interior sunt extraordinare.
Ce ma leaga pe mine de aceasta biserica?
In aceasta biserica au fost cununati bunicul patern cu bunica mea,bunicul meu de-al doilea s-a cununat cu bunica mea in aceasta biserica, dupa ce aceasta a ramas vaduva, tot aici a fost botezat tatal neu, tatal s-a cnunat cu mama, apoi am fost botezat eu.Matusa si varul meu meu au fost botezati aici, eu am urmat ore de religie care au culminat cu Sfanta Comuniune sau Prima impartasanie, acel moment in care baietiii sunt imbracati in costume negre asemenea unor miri , iar fetitele in micute mirese.
Intr-un fel istoria intregii mele familii e legata de aceasta biserica.
Daca pana in 1930 cartierul a avut doar o biserica catolica , dupa razboi s-a construit si o biserica ortodoxa.
In mod foarte civlizat bisericile sunt siituate aproape una langa celalta, iar langa ce ortodoxa se afla scoala de cartier pe care am urmat-o.
Ce trio exista pe o raza de 500-600 de metri : doua biserici si o scoala, spiritualitatea laica si bisericeasca.
Mi-a parut bine sa revad locurile in care am copilarit, scoala , biserica in a carei curte aprindeam chibrite iar preotul venea sa ne faca morala.Eu aveam parte de morala dubla deoarece Parintele imi era vecin, nu putem face nimic fara sa ma vada.
Cultul animalelor il aveam dinn familie, dansul mi l-a intarit, iar and am fost deosebit de bolnav , am primit medicamente de la Vatican.Nimeni nu se astepta la asa ceva, omul parea aspru si inabordabil.
Fiecare istorioara are si o mica morala,: “Nimic in viata nu e intamplator”.
Cateva poze 😛
Biserica Catolica din Fratelia
Biserica Ortodoxa din Fratelia
Foarte frumos!
Acum cred ca este un cartier linistit.
Nu credeam ca esti catolic, ma asteptam sa fii ortodox :P.
Mama mea este ortodoxa, dar conform traditiei ,am fost botezat dupa religia tatalui. Oricum , la mine in familie se sarbatoresc de exemplu : ambele sarbatori de Pasti, , s-a incercat mereu o imbinare a ambelor religii ca mama mea sa nu se simta exclusa.
Ce am constatat este ca cele doua religii se asemena doar ca cea catolica este mai simpla iar slujbele sunt infinit mai scurte.
Cat despre cartier, da, este un cartier linistit, singura chestie deranjanta a fost si a ramas tranvaiul cu zgomotul specific 😛
In rest e ca un satuc calm si linistit…fata de locul in care stau acum…
La multi ani, sa fii sanatos si voios! Ai copilarit in locuri frumoase. 🙂
Mulrumesc frumos,dar am impresia ca mi-ai mai urat odata la Born on Fools Day 😛 am sa mai povestesc cateva patanii din acele timpuri, daca nu va derajeaza 😛
Erau frumoase locurile , ca sa ajung la scola plecam cu 5 minute inainte de a incepe ora iar distanta o strabateam in alergare 😛
dar si biserica ortodoxa e interesant construita. Turla aia mare si turtita ca o cupola cred ca este un element arhitectural foarte original!
Spre rusinea mea, nu cunosc Fratelia. Poate sa fii fost de vreo 2-3 ori pe acolo, cu multi ani in urma, nu s-a fixat nimic pe retina. Eu m-am nascut si am trait tot timpul in Cetate si in zona aceea chiar nu stiam pe nimeni. Evident, prin celelalte cartiere am fost dar asta mi-a scapat 🙂 dar nu-i tarziu. Ma pot duce acum sa vad "cartierul lui Cartim" 🙂
Da, este originala , adevarat, insa nu am date despre cine a construit-o sau in cel stil, dupa cate imi dau seama cred ca e vorba de un stil bizantin.
Tatal meu mi povestea, ca atunci cand era copil se juca pe cupola bisericii in constructie, si din cateimi amintesc dupa calculele lui constructie icepuse dupa anii '40.
Mi-a p[pus ca in timpul razboiului , a fost depozitata munitie, in curtea acestei bisserici.
Din aceasta biserica se can fy=urau bani din cutia milei, si atunci preotul a inceput sa o incuie, pana cand intr-o zi broasca s-a blocat.Petru ca se stia ca Opa are rabdare si unelte l-au rugat printr-un vecin sa mearga sa ii ajute.
Opa s-a dus si a inceput operatiunea , s-a chinuit si a scapat un "Fir-ar al dracului" , chiar atunci a remarcat o unbra in spatele lui: era Parintele.
"Ma scuzati, parinte" , la care acesta a replicat "Nu-i bai , doar continuati sa faceti " 😛
@ Hawkie, si viceversa e valabila 😛 nici eu nu cunoswc prea bine cartierul Cetate , desi am fost pe acolo, dar cred ca doar de 5-6 ori desi imi propun sa merg ope acolo pentru a face poze , caq sa mai am material de povestit despre Timisoara 😛
Se pare ca nu e doar al meu ci se intinde pe trei generatii….
Portiunea in acre am locuit si m-am manifestat , se intinde de la Calea Sagului pana la cele doua biserici, restul sunt stradute unde chiar nu este nimic special 😛
oricum biserica este foarte frumoasa
Foarte frumoasa biserica, atunci cand iti cunosti bine cartierul nu are cum sa fie periculos.
Nu È™tiu de ce nu mai primesc articole de la tine, È™i îmi amintesc târziu să intru la tine. 🙂
Măi, nu contează cartierul È™i ce cred alÈ›ii despre el ( recunosc că È™i eu am avut exact aceeaÈ™i reacÈ›ie 😛 ), ci cum te-ai simÈ›it tu acolo, ce amintiri te leagă. Oricum, cred că există o diferență majoră între locuitorii zonei de acum È™i locuitorii de acum 30 de ani, să zicem, când erai tu mic. Deci na … pe-atunci o fi fost mai liniÈ™tit.
Io am amintiri din copilărie de la Ghiroda partea dinspre oraș, acolo am copilărit 😀
I love the photos esp the first photo, Cartim. The sky is so beautiful. Happy weekend. 🙂
@Miscellaneous, trebuie sa recunosc ca ai dreptate.M-am simtit grozav in acel cartier, dar trebuie spus ca pe acele vremuri era populat doar de germani si maghiasri, din cate imi amintesc la mine pe strada erau doua familii romane, iar in celelante , existau membrii ai familiei de origine romana.
Trebuie amintit ca locuiam in Fratelia A, cartierul considerat mai evoluat si mai aproape de centrul orasului.
@Rizalenio, Thank you , I;m glad you like it 😛 This is the Church where I was baptized 😛
Da, e frumoasa Timisoara!
O sa merg si eu in cartierul tau intr-o zi!
Sa ai un weekend frumos…desi se anunta vreme rea….dar cine stie?
Salutari!
Multumesc Daliaana, un week end placut si tie.
Are partile ei frumoase ca orice oras , totul este sa le gasesti 😛
Si pe mine ma arde talpa sa ajung acasa de Pasti…sa tropai prin centrul orasului natal.
Parrca nicaieri nu e ca acasa 😛