Astazi este ziua in care ii cinstim pe cei care au plecat dintre noi.

Este ziua tuturor sfintilor, ziua spiritelor.

Fiecare din noi, incercam sa ii cinstim mergand si punand o floare sau apinzand o lumanare pe mormant.

Desi mergand la cimitir, cinstim doar niste ramasite pamantesti, cei care au disparut si pe care i-am iubit sunt vii in sufletul nostru, prin spiritul lor.

Primele mele drumuri de 1 Noiembrie au inceput de mic copil cand mergeam in cimitirul parohial din Fratelia, sa imi cintesc strabunicul, matusile si fratele.

Era ceva straniu, deosebit si mereu eram emotionat cand puneam lumanarea aprinsa pe mormant. Mi se parea ca eram in legatura directa cu fratele sau cu strabunicul meu.

Imi amintesc ca de fiecare data inainte de a pleca din cimitir, aveam mereu la mine lumanari in plus, mergeam si aprindeam cate una, la mormintele soldatilor care erau inmormantati intr-un colt al cimitirului. Pe unele cruci scria simplu “Unbekannt” sau “Neccunoscut”, iar pe altele scria “Wilhelm”, “Janos”, sau “Gheorghe”.Insotit de bunic si tata , aprideam la majoritatea cate o lumanare iar bunica si mama mea lasau cate o crizantema. Era un ritual pe care il faceau majoritatea celor veniti la cimitir.

Stiu ca Opa imi spunea mereu:

“Ei au murit printre straini.Cineva si-ar dori sa le aprinda o lumanare intr-o zi ca aceasta, doar ca nu au pe nimeni…Hai s-o facem noi si sa ne rugam pentru spiritele lor”

Mereu emotionat, incercam sa imi imaginez cum aratau respetivii ce facusera, cum cazusera prizonieri …Deoarece acesti soldati nu cazusera pe front, ci fusesera luati prizonieri si apoi omorati de sovietici. Dar asta e o alta poveste…

Acest prilej aduna familile impreuna, vecinii se intalneau si povesteau fapte petrecute demult.Toata lumea cunoastea pe toata lumea.Fiecare cunoastea pe cel disparut din familia cu care se intalnea, se depanau amintiri cu talc sau amuzante legate de cei disparuti, era o atmosfera calda iar colectivitatea era unita.

Acum daca merg in cimitir vad ca Pista baci nu mai este, sau tante Irma a trecut “dincolo”, vad colegi care au luat trenul mai repede si asta ma infioara.

Nu moartea in sine, ci faptul ca incep sa am cat mai putine cunostinte pe aceasta lume.

De cand mi-am pierdut tatal , varul, matusa, si unchiul pe parcursul a cinci zile, legatura mea cu cimitirul a fost taiata. Nu mai suport lumanari aprinse, evit sa merg in cimitir , iar daca o fac, incerc sa merg cand acesta e pustiu.Psihologiste , ceeea ce fac inseamna doliu prelumgit sau negarea si evitarea confruntarii.Da, deoarece inca ma doare.Dupa aproape 16 ani nu am reusit sa trec peste…

La mormantul bunicului meu, reusesc sa imi gasesc pacea si echilibrul, la restul gasesc doar manie nedomolita.Poate tine de relatiile avute in timpul vietii sau poate de modul brutal cum au murit, cand ma asteptam cel mai putin…Nu stiu…..Nu au murit intr-un acident ci de inima, dar au murit pe principiul domino-ului, unul dupa altul in 5 zile…..de durere….

Foarte putina lume stia aceste lucruri, poate nu le-as fi scris, dar lumanarea care arde in camera m-a facut sa marturisesc….

Ca sa vezi ce poate face o lumaare , o carte veche, ceasul bunicului si niste poze gasite accidental….