Se spune despre Timisoara ca este “orasul florilor”.

Desi multe spatii verzi au disparut, florile au ramas foarte aproape de inimile locuitorilor orasului de pe Bega.

timfloralis_largePutina lume stie ca in 1850 aici era o adevarata industrie floricola.. Anual, inainte de Primul Razboi Mondial, gradinile din Timisoara produceau peste doua milioane de flori care erau trimise in toata Europa aprovizionand marile Curti ale continentului.

In cartierul Elisabetin existau marile intreprinderi horticole ale familiilor Mühle, Niemetz sau Agatsi, care editau cataloage de flori si reviste speciale pentru cultivarea trandafirilor.Acesti florari altoiau diverse soiuri de trandafiri creand o diversitate de culori, marimi,forme..

Acesti florari au introus in oras diversele trenduri ale marilor capitale europene.Moda daliilor, a crizantemelor aduse din Japonia si a trandafirilor era o afacere foarte rentabila pentru Timisoara acelor vremuri.

In 1904, aici are loc o expozitie de crizanteme.

Dupa razboi, acest tip de industrie isi pierde clientela iar Timisoara devine oras al parcurilor si al rozelor si, odata cu daramarea zidurilor vechii cetati, pe tot malul Begai se planteaza copaci si se amenajeaza oaze cu iarba si flori, pe care le putem admira si astazi.

Reluand traditia Timisoara a gazduit pentru trei zile festivalul florilor “Timfloralis”.

Mii de flori si aranjamente ,zeci de florari au imbodobit Centrul vechi al orasului si inca doua strazi ale orasului.Inimi , bolte florale,stalpi imbodobiti cu flori…Florarii si-au pus creativitatea la bataie si astfel am putut vedea un pian impodobit si chiar o bicicleta din flori.Au fost palarii si haine imbodobite cu flori…Imaginatia a fost una debordanta.. 🙂

A fost abundenta de flori si miresme iar timisorenii s-au inghesuit sa faca poze si sa filmeze evenimentul.

Pentru trei zile Timisoara a fost capitala florilor.

Cateva imagini.

Timfloralis

Timfloralis

Timfloralis

Primul-festival-al-florilor-din-Timișoara-în-imagini-10

timfloralis

festival-flori-bicicleta-700x336

Palarii festivalul florilor

Festivalul-Florilor-Timfloralis-Timisoara-781x517-430x210

cupola-flori-728x336

Timfloralis

flori-expozitie

images

flori-42599

poza-2-2

timfloralis-17

Si un videoclip.