Datorita pasiunii mele pentru istorie, in special pentru tot ce este legat de Evul Mediu, am descoperit site-ul firmei Perloro ,resellerul si reprezentantul oficial al cunoscutei companii italiene Ghibli , specializata in produse de marochinerie din piele de provenienta exotica – piton si crocodil.

M-au intrebat multi ce legatura este intre un brand de produse de lux şi istoria medievala. Trebuie sa recunosc ca pana acum cateva saptamani n-as fi facut nici eu o astfel de conexiune. Numai ca subiectul tezei mele de doctorat il constituie alchimistii medievali. Nu e tocmai sigur ca ar fi izbutit vreunul sa gaseasca vreo metoda de a transforma plumbul in aur si nici ca ar fi descoperit Piatra Filozofala sau vreun elixir al tineretii dar proverbul romanesc „unde dai si unde crapa” s-a aplicat foarte bine si in cazul acestei bresle oculte. Membrii breslei oculte fondata de insusi Hermes Trismegistos au facut descoperiri mai putin spectaculoase in aparenta, dar mult mai folositoare din punct de vedere economic. De exemplu, au descoperit retete mult mai ieftine de a fabrica pigmenti şi coloranti pentru vopseluri, spre marea fericire a pictorilor, fabricantilor de stofe şi panzeturi si a tabacarilor. In Italia medievala, aceasta breasla era una foarte respectata, iar secretele ei de fabricatie au fost pastrate cu sfintenie – inclusiv cel de colorare a pielii. Printre cei care pastreaza si folosesc chiar si acum aceste venerabile retete se numara si artistii (cu greu le-as putea spune altfel) de la Ghibli, pe care i-am gasit din intamplare, navigand din link in link.

Daca nu ar fi folosit metode ramase de la alchimistii medievali pentru a colora pielea de piton (pe care o aduc tocmai din indepartata si exotica Indonezie!), probabil ca nu as fi dat niciodata peste ei. I-am gasit insa la timp, pentru ca se apropia ziua de nastere a prietenei mele si nu stiam ce cadou sa-i fac. Or, pe site-ul lor, se gasesc de toate:genti  si accesorii pentru femei,portofele de dama si multe, multe altele. Pe alese!

Multi ar putea obiecta in ceea ce priveste alegerea mea, zicand ca produsele Ghibli (brand de lux) nu sunt pentru punga oricui. (Greu de gasit altceva, pentru ca produsele Ghibli sunt nu doar unicate ci si qualita italiana di cinque stelle!) Tin sa le reamintesc tuturor carcotasilor proverbul „dai un ban, dar stai in fata” (pentru ca merita – pielea de piton, desi fina si catifelata, are o rezistenta de invidiat). Mai e un aspect, dincolo de investitia in calitate si imagine: Perloro are grija de buzunarele romanilor, oferind produse unicat la preturi mai mult decat decente. De exemplu, o Geanta Clutch Piele Piton Dama Fidelia costa doar 890 de RON (adica un pic sub opt „bulioane” pe „stil vechi”). Este accesorizata cu metal auriu si se poate purta cu lantisor. Dar ce mi-a placut mai mult si mai mult a fost culoarea albastra in care sunt pictate aceste genti – pentru ca si iubita mea are ochi albastri! Ce mai, am fost inspirat – am facut alegerea perfecta pentru ziua ei de nastere…si nu numai! Pentru ca orice seara in care EA va purta geanta albastra din piele de piton va fi, pentru amandoi, o seara deosebita!