Pentru ca este o vreme splendida iar inceputul de primavara ma face sa ma gandesc la excursii, va propun o calatorie virtuala catre o tara exotica si interesanta:Brazilia.
Si daca veti veni cu mine sa exploram Amazonul, sa ne plimbam prin Rio de Janeiro si dupa ce lasam briza oceanului sa ne bata in fata si ne afundam cu picioarele in nisipul fin din Copacabana, o luam spre sudul orasului unde urcand muntele Corcovado ajungem la obiectivul escalei noastre in acest oras : statuia Cristo Redentor.
Impresionanta statuie a Mantuitorului parca vegheaza asupra orasului.Avand o inaltime de 30 de metri si situata pe un soclu 8 de metri, este realizata din beton armat acoperit cu mozaic si cantareste 1145 tone.Lungimea bratelor are o lungime de 28 de metri.
Acestea sunt doar statistici, ideea este ca aceasta statuie este cea mai importanta realizare in stilul Art Deco.
Va veti intreba de ce m-am oferit sa va fiu ghid in prezentarea acestei minunatii arhitectonice ? Poate pentru ca stim atat de bine statuia ce a devenit simbolul Braziliei si al orasului Rio de Janeiro, dar nu stim mai nimic despre autorii acesteia.
Imaginati-va ca ne aflam in fata capelei amenajate in soclul statuii iar eu incep sa va dau cateva detalii despre impresionanta capodopera arhitecturala.
Initiativa realizarii monumentului a fost a Diacezei Catolice din Brazilia inca din 1850, doar ca istoria a pus cateva obstacole pana ca aceasta sa fie pusa in practica.Intre timp Brazilia devenind republica, Biserica a fost separata de stat.
In 1920 , dupa ce credinciosii au adunat fonduri s-a apelat la inginerul brazilian Heitor da Silva Costa pentru a realiza lucrarile si pentu a cauta sculptorii care s-o creeze.
Inginerul Heitor da Silva Costa a pornit spre capitala Frantei luand legatura cu sculptorul francez de origine poloneza, Paul Landowski. Studiind planurile statuii si dimensiunile sale,Landowsi se apuca de treaba dar isi da seama ca are nevoie de un bun sculptor portretist care sa realizeze capul Mantuitorului.
Pe cine credeti ca alege ?
Pe Gheorghe Leonida. Roamanul nascut in Galati, in anul 1893, era un sculptor portretist foarte in voga la aceea vreme.Castigase mai multe premii: la Roma, pentru lucrarea “Reveil” si la Paris pentru lucrarea “Le Diable”.
Gheorghe Leonida a inceput sa sculptateze deosebit de expresiva fata a lui Cristo Redentor in anul 1926. In marime de 3,75 metri va fi finalizata integral in 1931.
Fiind recunoscut pentru expresivitatea cu care reda trasaturile in cele mai mici detalii , a realizat mai multe busturi pentru familia regala.
Nu stim mai nimic despre acest artist, cu exceptia faptului ca provine dintr-o familie care a dat Romaniei multi de oameni de stiinta (Dimitrie Leonida, Eliza Leonida-Zamfirescu si Adela Leonida-Paul).
De ce a fost sters din memoria romanilor un asfel de talent?
Simplu.Datorita lucrarile realizate pentru familia regala, regimul cominist a hotarat sa il “stearga” din istoria artei romanesti.Bine ca il pretuieste o lumea intreaga….
Sa admiram monumentala statuie simbol al pacii in intreaga ei splendoare.
In speranta ca va placut mica excursie, promit ca voi repeta gestul de a va invita si in alte calatorii virtuale sau reale in care va voi dezvalui mici “surprize”.
Articolul se adreseaza si clubului Psi – psilumeli descriind un altfel de frumusete.
Uimitor ! Asta chiar că este o surpriză. Am admirat adesea imagini cu această impozantă statuie, dar habar n-aveam că fața i-a fost sculptată de artistul român Gheorge Leonida (o altă surpriză este existența acestui artist, despre care nu am auzit niciodată până azi). Mulțumesc !
Să ai zile frumoase, Eddie !
Ma bucur ca am reusit sa iti fac o surpriza prin calatoria mea imaginara 😛
Despre Gheorhe Leonida gasesti mai multe accesand link-ul http://www.viata-libera.ro/component/k2/51613-galati-viata-libera-galateni-care-au-uimit-lumea-gheorghe-leonida
Ce surpriza, Cartim! Nu stiam despre asta. Oare cate lucruri ne-au mai fost ascunse in numele unei doctrine care ne-a facut mai mult rau decat bine?! Mai asteptam astfel de articole!
Doctrinele dauneaza mult artei si deformeaza istoria unui popor, din pacate.
Bine ca am scapat, desi unele ramasite mai exista in societatatea noastra.
Sper sa mai descopar cate ceva ….
eu recunosc faptul că ştiam toate acestea… 🙂 deşi brazilia este o destinaţie cam îndepărtaată pentru buzunarele noastre, poate că vom vedea statuia ceva mai des în luna iunie… la televizor.
Da, adevarat , in aceea luna sper sa nu fiu acaparat complet de meciuri 😛
Stiam povestea dar mi-ai adus aminte ca Brazilia este pe lista de undeva…candva 🙂
Am un amic care a fost in Brazilia intr-o excursie de o luna de zile.A fost mai mult decat incantat , a locuit in jungla, a fost stadionul Maracana, a fost incantat 😛
Felicitari pentru schimbarea la fata ! Interesante informatii despre statuia mantuitorului, mai ales sculptura capului ,realizata de G. Leonida. Evident ”eu sunt mic nu stiu nimic ,”merge !
Avem muzeul tehnic G. Leonida,se pare ruda directa, in Parcul Carol, Bucuresti. cati il stiu ?
Adevarat, omul a fost genial, desi cred ca n sunt multi care sa stie cine a fost si ce a realizat.
Multumesc Naica 😛
Interesanta poveste; si asa am aflat despre o personalitate si de muzeul tehnic.
Stii cum se spune 😛 Cat traim nvatam 😛
Sanatate sa avem ,Blue Eyes 😛