Am vazut, zilele acestea un film din 1998, care in mod bizar,  mi-a “scapat ” la vremea respectiva.

“The Horse Whisperer” este o ecranizare dupa romanul cu  acelasi titlu al romancierului Nicolas  Evans, in regia lui Robert Redford, avand in rolurile principale pe Kristin Scott Thomas, Sam Neill, Scarlett Johansson iar in rolul imblanzitorului de cai il vedem pe Robert Redfort.

Despre ce este vorba in film?

Filmul ne arata o Scarlet Johanssom, adolescenta care are un cumplit accident , in care, atat ea cat si calul ei sunt raniti grav, in urma careia tanara ramane infirma si se deplaseaza cu ajutorul unei proteze la picior.

Pentru recuperarea fetei sale, Kristin Thomas Scott decide sa plece in Montana, unde se afla un “imblanzitor” de cai care lucreaza dupa metode vcehi, indiene, fiind convinsa ca de  recuperarea calului depinde viata fiicei sale. 

La prima vedere povestea pare banala, doar ca filmul surprinde legatura deosebita dintre cal si fata , amandoi traumatizati dupa cumplitul accident, ambii ramand cu sechele fizice si mai ales psihologice , avand nevoie de redobandirea increderii in propria lor persoana avand nevoie de un “tamaduitor” pentru a se regasi unul pe celalant.

Relatia pe care imblanzitorul o are cu  calul ranit , aproape turbat, modul in care reuseste sa il reimblanzeasca,sa intre in mintea animalului ranit, sa ii anticipeze reactiile dand dovada de o extraordinara cunoastere a psihologiei cabaline, pentru a reda dorinta de viata acelei tinere prin intermediulul calului este remarcabila.

Intoarcerea la modul simplu de viata al unei ferme, raspunsurile simple pe care le gasesc mama si fiica la intrebarile complexe care le framanta, fac ca intre cele doua sa se restabileasca o legatura , ce demult fusese alterata de “avantajele”  vietii moderne si ale carierismului.

Tot in acest film putem vedea , un barbat al carui dragoste este suficient de puternica pentru femeia iubita , ca sa il faca sa renunte la ea.

Pe scurt este un film despre oameni, despre intoarcerea la lucrurile simple dar importante care ne fac viata mai frumoasa, un film despre incredere : incredere in cai , incredere in oameni si cel mai important, increderea in propria persoana , in resursele proprii de a depasi greutatile vietii si a-ti acorda tie si celor din jurul tau o a doua sansa.

In caz ca nu l-ati vazut , vi-l recomand cu caldura , este un film nominalizat la Oscar si la Golden Globe.

Vizionare placuta.

Va ofer soundtrack-ul filmului alaturi de cateva imagini.

Enjoy it.