Dintre nenumaratele specii de plante existente pe planeta, parca nici una nu a reusit sa impresioneze in asemenea masura precum orhideea. Datorita frumusetei sale, orhideea a devenit una din cele mai indragite plante de interior.

Istoria orhideei este pe cat de interesanta, pe atat de frumoasa. Spre exemplu, pe teritoriul Europei, primul specimen a ajuns in anul 1818, intr-un colet ce continea mai multe plante exotice culese din Brazilia, de un tanar pasionat de botanica.

Orhideele fac parte din familia Orhidaceae, iar pana in prezent sunt peste 22.000 de specii recunoscute.

Desi sunt multe persoane care considera ca ingrijirea orhideei este o activitate complicata, lucrurile nu sunt atat de dificile pe cat par la prima vedere. Iar cu putina documentare, vei vedea ca orhideea este o planta care cu o ingrijire corespunzatoare te poate rasfata cu frumusetea ei o perioada foarte lunga de timp.

Prin urmare, in continuare alaturi de specialistii Garden Farm vom incerca sa demontam mitul cum ca orhideele sunt niste plante extrem de dificil de ingrijit.

Cum alegem o orhidee

Asa cum iti spuneam si mai devreme, in prezent exista mai bine de 22 de mii de specii de Orhidee si peste 200.000 de hibrizi – create in timp de gradinarii pasionati. Fiecare specie are propriile sale necesitati, unele prefera o temperatura mai ridicata, pe cand altele prefera un nivel mai scazut de caldura si o cantitate mai mica de apa. Prin urmare, alegerea unui singur exemplar poate fi extrem de dificila, mai ales daca este si prima Orhidee pe care o achizitionezi. Dar iata cateva aspecte pe care sa le ai in vedere atunci cand doresti sa cumperi o orhidee din magazinele de profil.

Orhideea este o planta tropicala care trebuie tinuta in interior, dar trebuie tratata diferit fara de orice alta planta traditionala care creste intr-un ghiveci. Prin urmare, inainte de a alege o anumita orhidee este important sa citesti toate recomandarile pe care le regasesti pe eticheta. Unele dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere pentru o dezvoltare armonioasa a orhideei sunt cerintele acesteia pentru nivelul optim de temperatura, lumina, hrana, apa si umiditate. Citind eticheta produsului ales, vei sti daca ii poti oferi acelasi nivel de temperatura si umiditate pe parcursul intregului an.

Pozitionarea orhideei

Marea majoritate a orhideelor nu poate tolera lumina directa a soarelui, prin urmare este recomandat ca plantele sa fie pozitionate pe un pervaz orientat catre est sau vest. Chiar daca nu pozitionam planta in lumina directa a soarelui, asa nu inseamna ca o vom priva pe aceasta de lumina. Ci dimpotriva, locul in care orhideea va fi plasata trebuie sa fie unul luminos. Daca planta este pozitionata direct in bataia soarelui, intr-un timp relativ scurt vei observa pe frunzele acesteia cateva pete negre de mici dimensiuni sau chiar o schimbare a culorii frunzelor, mai precis o culoare usor galbuie. Daca orhideea tale prezinta aceste semne inseamna ca trebuie sa le schimbi locul cat mai repede posibil.

Udarea orhideei

Apa pe care o folosesti la udarea orhideei este de preferat sa fie de ploaie. Insa daca acest lucru nu este posibil, poti folosi si apa de la chiuveta. Insa numai daca apa este lasata la statut pentru 24 de ore. Temperatura apei trebuie sa fie una moderata, nici prea calda, nici prea rece. Ca sa iti fie mai usor apa ar trebui sa fie la temperatura camerei. In ceea ce priveste cantitatea este de preferat ca aceasta sa primeasca mai putina apa, decat prea multa. O cantitate prea mare de apa poate duce la putrezirea radacinilor. Este important de mentionat faptul ca in momentul in care radacina plantei este afectata, sansele ca aceasta sa isi revina complet sunt extrem de mici.

Cum stii cand este cel mai bine sa o uzi? In marea majoritate a cazurilor, orhideea trebuie udata o data la 7 9 zile.

De obicei, orhideele vin intr-un ghiveci de plastic transparent. Acest lucru este foarte util pentru ca poti observa rapid cantitatea de apa pe care o are planta. Daca observi ca zona radacinilor este uscata, inseamna ca este cel mai bun moment pentru udare.

Este important de retinut faptul ca orhideelor nu le place udarea excesiva, insa adora umiditatea ridicata. Prin urmare, in camera in care acestea sunt amplasate, umiditatea trebuie sa fie una mai ridicata. De asemenea, poti plasa langa ghivece cateva tavite cu apa, poti folosi un umidificator de camera sau le poti stropi cu spray-uri speciale.

Un alt aspect important in ingrijirea orhideei este si fertilizarea solului. Prin urmare, este important sa folosesti un ingrasamant potrivit. Pori folosi ingrasamantul Osmocote – acesta este recomandat sa fie aplicat de 2 ori pe an, dar si un ingrasamant foliar Cropmax – care este de preferat sa fie aplicat de doua ori pe luna. Ambele produse sunt disponibile la Garden Farm.

Daca esti un iubitor al plantelor, fie ele plante ornamentale ori legume si fructe, este important sa te dedici lor si sa le acorzi ingrijirea adecvata. Mai mult decat atat trebuie sa le feresti si de daunatori, precum viermi sarma care pot afecta radacina si semintele plantelor.

Mai multe informatii privind ingrijirea orhideelor vei gasi pe site-ul GardenFarm.ro. Tot la ei vei gasi si alte informatii utile, precum sfaturi privind bonsai ingrijire, secretele unui gazon mereu verde, informatii despre plantarea si ingrijirea copacilor etc., dar si produse speciale dedicate ingrijirii plantelor – de la ingrasaminte si insecticide, pana la scule si unelte speciale.