Astazi, Executivul va acorda primele doua licente pentru  prin care vor fi receptionate gratuit 14 posturi TV in format digital terestru, cel putin asa ne spune ministrul comunicatilor Gabriel Sandu.

Ce inseamna asta?

Televiziunea digitala este “un sistem de telecomunicaţii prin care se emit şi se recepţionează imagini în mişcare şi sunete prin intermediul semnalelor digitale, spre spre deosebire de semnale analogice folosite în sistemul de televiziune analog (tradiţional)” spune Wiki

Mai concret, vom avea o televiziune mai de calitate la costuri mai mici,iar digitalizarea difuzarii transmisilor mai are avantajul ca pe o singura frecventa vor putea emite mai multe canele tv.

Ce facem ca sa vedem in format digital (DVB-T) ?

Pai, daca avem bani cumparam un televizor televizoare cu decodor incorporat, fie cumparam un receiver digital, adica o cutie in care bagam cablul  antenei de la furnizorul nostru de cablu.Tot astfel putem receptiona si transmisiile HD, adica acele transmisii cu claritate de cristal.

In Romania , vom avea 14 canale de teleciziune care vor emite in format digital,printre care se regasesc posturi precum TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV si National Tv restul vor fi desemnate de CNA , tinand cont de diversitatea programelor si de continutul acestora.

De fapt , Uniunea Europeana a cerut tarilor europene ca oprirea semnalului analogic sa se faca în 2012. Prima tara care a sistat integral emisia analogica este Olanda, incepand cu anul 2006.