Image and video hosting by TinyPicZilele acestea am citit pe blogul unui prieten , mai exact la Zamolxis, un articol bun , iar la comentarii s-a adus vorba despre ZeList. Pentru ca nu este prima data cand vad bloggeri care se plang de acuratetea claisficarilor de acolo, am inceput sa citescc putin despre fenomen.
ZeList se doreste a fii un crawl care urmareste tot ce se intampla in blogosfera romaneasca.Cum clasifica blogurile? Se spune ca o face cu un algoritm complicat care noteaza articolele , comentarile bloggerilor si in functie de acest lucru stabileste o ierarhie.

Iata ce spune editia Wall Street online despre ZeList:

“Dintre cele peste 42.000 de bloguri, 21.706 au publicat minim doua posturi pe luna, numarul total de posturi monitorizate de ZeList in 2009 fiind de 1.736.150 iar numarul comentariilor de 2.210.487. Comparativ, in 2008, peste 16.796 de bloguri au postat cel putin un articol pe luna, iar numarul total de posturi inregistrate a fost de 923.600 si cel al comentariilor de 1.423.498.

Pe de alta parte, ZeList a monitorizat in acest an 22.014 de conturi de Twitter, dintre care 8.780 au publicat cel putin 5 tweet-uri pe luna. Numarul total de tweet-uri ale conturilor romanesti a fost in 2009 de 2.487.731.”

Buunnnnn. Acum pun si eu o intrebare “Ca cititor , la ce ma uit prima data , la continutul unui blog sau la numarul din clasamentul efectuat de ZeList?” Eu ma uit la continut si daca imi place, las un comment sau tin minte blogul si mai revin.

Pe de alta parte , trebuie sa reunosc ca uneori, cand ma uit la Krossfire si vad ca este pe locul 141 in ZeList, nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca eu ma aflu pe 2465 😛 , dar sunt rational si imi spun ca omul mertia acel loc. Are blogul de 3-4 ani si a muncit ca sa ajunga pe acest onorabil loc.

Sincer, eu traiesc , bucuria unei evolutii in ZeList , ca doar am inceput de la locul 36.000 😛

Si totusi nu cred in acuratetea clasamentului pe care acest agregat il face. Top 10 este constant cu mici schimbari, iar daca intre primele 10 bloguri, sunt unele cu substanta , altele, consider ca nu isi au locul acolo.

Zoso , de exemplu , scrie articole scurte si multe pe zi. Decat sa citesc un articol de 6 randuri , gen stire, mai bine trag o fuga la Krossfire sau Zamolxe si citesc un articol cu cap si coada , presarat cu simtul umorului si din care trag si o concluzie, sau o invatatura.

Din Top 10 Zelist imi plac doar 4 bloguri si de regula acelea se situeaza, de pe locul 5, incolo.

Deci, de ce conteaza pozitia in ZeList?

Cred ca este foarte buna pentru confortul nostru psihologic si contribuie la stima noastra de sine.

Sau vad eu lucrurile gresit ? Inclin sa cred ca da.

Ce stiu eu ? Am blog de nici jumatate de an, deci sunt incepator… 😛

Mai am multe de invatat ..