Respect 89xsAu trecut 23 de ani de cand spiritul Libertatii ce a caracterizat mereu acest colt de tara, a fost aprins si materializat pe orasul de pe Bega.

Au trecut 23 de ani  de cand timisorenii au strigat: “Azi in Timisoara, maine in toata tara!!”

Locul de unde a inceput totul…

1

Strada…

3

Casa..

2

Grupuri mari de oameni stateau si in jurul monumentului “Sfiintei Maria”, loc cu semnificatie istorica pentru oras fara sa isi puna problema ca in acele momente, la randul lor scriau o pagina din istoria acestei tari….
Legenda spune ca, in aceasta locatie, a fost ars pe rug Gheorghe Doja.

4

Masa de oameni s-a inderptat spre Centrul orasului,in complexul studentesc,la Universitate, cartierul Giroc, si celelante cartiere ale orasului, iar randurile manifestatiilor se ingrosa pe masura ce inaintau pe strazi….Dupa ce au fost risipiti de nenumarate ori, timp de o saptamana s-au regrupat mereu si nu au cedat…

Pe treptele unei Catedrale care nu-si decshidea portile, au murit tineri ce abia trecusera de copilarie, oameni in toata firea, femei , barbati….Nu a contat, s-a tras fara discernamant….

6

Multi ne-am gasit scaparea in Parcul Central…

5

Altii, care veneau spre Centru dinspre Podul Decebal, au fost secerati de gloante.

IF

Cand au iesit si studentii din camine, si de la Universitate, mana de oameni care incepsera spontan o revolta, Revolutia, miscarea, evnimentele, sau cum doriti sa le numim, s-au alaturat muncitorilor din toate fabricile din oras…..

IF

Cu totii s-au indreptat spre Piata Operei, si au ocupat-o.Nu exista loc nici sa arunci un pai…..

IF

De acolo, din balconul acestei cladiri devenita simbol, s-a vorbit multimii si a fost creeat primul manifest care cerea libertatiile de care ne bucuram astazi: liberatatea presei,vot liber exprimat, deschiderea frontierelor….

IF

O delegatie a timisorenilor s-a deplasat spre aceasta cladire, acum sediul Prefecturii.Acolo s-a dorit negocierea libertatii noastre de catre Dascalescu,si tot in aceasta cladire, i-a venit generalului Stanculescu ingenioasa idee a piciorului in gips…

13

Au trecut 23 de ani de cand stema de pe drapel a fost decupata lasand un gol circular….Golul acela nu s-a umplut si nici nu se va umple prea curand.

Cererile de atunci par naive astazi.Dar cum am reactiona, daca nu le-am mai avea? Daca nu am putea spune ceea ce gandim, daca nu am avea 130 de canale la televizoare, daca nu putea utiliza internetul, daca ni s-ar lua dreptul la vot, si daca nu am mai putea calatorii??

Inchideti ochii si imaginati-va!!!

romania cu gaura
(sursa)

Pomul Libertatii a implinit 22 de ani…

10

…iar Piata Operei se numeste astazi, Piata Victoriei.

9

Pe multe starzi din Timisoara intalnesc acest desen.Vazandu-l, imi dau seama ca nu am voie sa uit acele zile….

11

PS.Articolul se adreseaza si celor doua rubrici drage mie dar de la care am absentat in ultimul timp:Happy Weekend si Life in Pictures.