Potrivit unui top realizat de prestigioasa revistă Forbes cel mai scump vin vândut vreodată este franţuzesc, roşu şi vechi. De fapt, este atât de vechi încât nimeni nu se încumetă să-l bea, iar sticla respectivă (de Chateau Lafitte, deloc surprinzător) a devenit un fel de investiţie de capital, care trece din mână în mână sigilată.

Cel mai scump vin din lume este, aşadar, franţuzesc şi roşu, însă suma colosală cu care s-a vândut, în 1985,  în urma unei licitaţii organizate de renumita casă Christie’s din Londra – respectiv 156.450 de dolari (cam cât vreo 10.000 de sticle de vin românesc de bună calitate) – are şi o contribuţie americană. Amintita sticlă cu vin – un Chateau Lafitte (Bordeaux) din 1787  – avea pe ea inscripţionate iniţialele preşedintelui american Thomas Jefferson (al treilea preşedinte al SUA): Th.J. De fapt, conform Cărţii Recordurilor, sticla a şi aparţinut americanului, care era un pasionat oenolog şi care a cumpărat-o în cursul uneia din multele călătorii pe care le-a făcut-o la cramele din Bordeaux şi Burgundia, în vremea în care era ambasadorul SUA în Franţa. Numele preşedintelui american este asociat cu alte două vinuri foarte scumpe: un Sherry din 1775 (care s-a dat cu „numai” 43.500 de dolari) şi un Chateau d’Yquem din 1787, care s-a tranzacţionat cu 100.000 de dolari sticla, fiind cel mai scump vin alb vândut vreodată şi, în acelaşi timp, vinul de pe locul al doilea din top.

Locul al treilea în topul celor mai scumpe vinuri este ocupat – surprinzător doar pentru necunoscători – de un Penfolds din 1951. Penfolds Grange Hermitage 1951 de 750 de mililitri a fost cumparat în luna mai a anului 2004 cu suma de 38.000 de dolari. Acest vin este creaţia renumitului oenolog Max Schubert, omul care a pus shiraz-ul australian pe harta vinicolă a lumii. Pe locul patru, după interludiul australian, un alt vin franţuzesc: Cheval Blanc din 1947, făcut din soiul Cabernet Franc, unul dintre cele mai pretenţioase soiuri aflate în cultură. O sticlă de trei litri a fost vândută, în luna iulie a anului 2008, la o licitaţie din San Francisco (SUA) cu suma de 135.125 dolari. Deşi suma mai mare decât în cazul  primelor trei vinuri din top, trebuie să ţinem cont că aici avem de-a face cu o sticlă de trei litri, iar în cazurile celelalte de butelii de 750 de mililitri. Iar cum criteriul de evaluare este dolari/litru, Cheval Blanc se duce pe locul 4. Pe locul 5 avem Château Mouton-Rothschild din 1945. În 2008, Casa Christie’s a vândut la licitaţie, în Los Angeles, şase sticle din acest vin cu suma de 345.000 de dolari, respectiv 28.750 de dolari pe sticla.

Dacă pe primele cinci locuri am avut doar „relicve” ale oenologiei, pe locul şase găsim cel mai scump vin care poate fi băut şi în zilele noastre: Montrachet Domaine – Romanee Conti din 1971. Recordul lui a fost stabilit la o licitaţie din 2001, când un lot de şapte sticle s-a vândut cu 23.929 de dolari bucata. Tot un Romanée Conti se afla şi pe locul şapte al topului alcătuit de Forbes. O sticlă DRC Romanee Conti 1934 a fost vândut în iunie 2006, la Chicago, cu suma de 20.145 dolari. Este de remarcat că preţul acestui vin foarte rar – doar 1939, 1999 si 2002 au fost ani excepţionali la Romanee Conti – a crescut spectaculos în urma notelor de degustare date de „filosoful Pinot-ului”, Allen Meadows, editorul publicaţiei „The Burghound”. Pe locul opt avem primul vin american: Cabernet Sauvignon-ul Inglenook, Napa Valley din 1941, care a costat, în urma preţului stabilit la licitaţie în 2004, 19.675 de dolari pe sticlă. Regizorul Francisc Ford Coppola declara despre acest vin că „este cel mai bun vin pe care l-am băut vreodată. Poţi simţi în el o nota de violete şi aroma petalelor de trandafiri. Un vin robust, care şi-a desăvârşit fermentarea în momentul atacului de la Pearl Harbour”. Ultimele două locuri ale topului sunt ocupate de două vinuri relativ ieftine în comparaţie cu cele de pe primele opt locuri: un Romanee Conti din 2003 (la 4.650 dolari/sticla) şi de mediatizatul Chateau Petrus 2005, preţul acestuia fiind de 3.176 dolari sticla.

Topul de mai sus este eclipsat însă de un vin care nu a ajuns să fie degustat niciodată, pentru simplul motiv că a ajuns la gunoi înainte să stabilească recordul mondial. În anul 1989, William Sokolin, un comerciant de vinuri din New York , a vrut să vândă o sticlă de vin Chateau Margaux 1787, care avea pe ea iniţialele lui Thomas Jefferson (din nou fostul preşedinte american, deci) şi pe care cerea nici mai mult, nici mai puţin decât 500.000 de dolari. Problema este că Sokolin nu a apucat să ia niciodată această sumă, deoarece sticla a fost spartă de un chelner în timpul unei prezentări. În urma accidentului, compania de asigurări a returnat proprietarului 225.000 de dolari, facând din Chateau Margaux 1787 cea mai scumpă sticla de vin spartă din istoria omenirii.

Licorile carpato-danubiano-pontice nu au impresionat publicul la licitaţiile internaţionale, în ciuda faptului că au fost prezentate sticle cu vin foarte vechi. Cel mai scump vin românesc vândut vreodată este un Cabernet Sauvignon Murfatlar, din 1937 (roşu, demisec), care a costat 800 de euro. Dintre vinurile de colecţie mai este disponibil un Roşu de Miniş din ’44, la 450 de euro, ori un Chardonnay de Murfatlar, tras la teasc tocmai în 1942, la 400 de euro.

Anul acesta un vin unguresc a devenit cel mai scump din lume. O sticlă de Royal Tokaji Essencia din 2008 a fost scoasă pe piață la prețul de 35,000 de euro. Potrivit revistei american Fortune, acesta este un nou record. Doar 18 sticle vor ajunge vreodată la vânzare, așa că vinul va fi extrem de căutat de colecționari. Prima a ajuns deja la Beijing.

Pentru fiecare sticlă de vin sunt necesare aproape 200 de kilograme de struguri, iar fiecare ciorchine este tăiat manual din vie. Licoarea este făcută dintr-un singur soi de struguri, numit Aszu. Boabele sunt lăsate să se stafidească sub acțiunea mucegaiului botrytis cinerea, numit și mucegai nobil. Acest proces crește concentrația de zahăr din struguri.

Vinul Essentia este făcut exclusiv din acest soi de struguri foarte dulci, fără a fi amestecat cu sortimente inferioare. Procesul de fermentare este foarte mare, de până la opt ani, spre deosebire de câteva zile sau săptămâni pentru vinurile normale. Băutura are doar 2-4% alcool, dar are un gust foarte bogat și are consistența unui sirop. De aceea este servită adesea în cupe mici de cristal, asemeni unor linguri, nu în pahare.

Nu în fiecare an strugurii au calitatea necesară pentru acest vin foarte special. Un eonolog britanic, specializat în vinuri fine, a declarat pentru Fortune că anul 2008 a fost unul excepțional și că Essencia de atunci este genul de vin care poate fi ținut fără probleme și 100 de ani.

Sursa – www.adevarul.ro

Pe librariadevinuri.ro, cel mai vechi vin este Cabernet Sauvignon 1966 – Murfatlar, iar cel mai scump este Anima 3 Fete Negre, ediție specială de 5 litri, la 999 lei.