Întâlnire, masă în familie sau o seară relaxantă în doi? Vinul alb e cea mai bună alegere. Iar beneficiile pentru sănătate îi dublează savoarea.
Chardonnay este cel mai versatil și mai plantat soi de strugure alb din lume. Vinul obținut poate fi simplu sau regal, îmbătrânit mai mulţi ani sau consumat imediat.
Chardonnay s-a născut în regiunea Burgundia din Franţa, unde este cunoscut sub numele Alb de Burgundia, şi unde vinul a câştigat o mare recunoaştere pentru eleganţa sa.
Având în vedere varietatea strugurilor care pot fi produşi în întreaga lume, băutorii de vin practic au un Chardonnay pentru fiecare sezon sau ocazie. Acest soi permite vinului Chardonnay ușor răcit să meargă extrem de bine şi simplu în timp ce staţi afară pe o terasă vara, sau chiar într-o noapte de iarnă, alături de o tocană condimentată.
Strugurele Chardonnay este destul de fad în esență și măiestria vinificatorului este esențială în obținerea unui vin reușit. Paleta gustativă este dependentă în foarte mare măsură de momentul culegerii, de sol și, apoi de vinificator. Gustul merge de la mere verzi, citrice, ananas, vanilie, caramel..
Pe lângă faptul că acest soi de struguri este unul versatil, producătorii de vin au descoperit, de asemenea, că poate fi îmbătrânit în butoaie de stejar. Puţină aromă de stejar asupra vinului Chardonnay este un lucru foarte bun – creează gustul delicios, specific vinurilor din zona Burgundia.
În România, Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florală distinctă și se recomandă a fi servit rece alături de preparate din pește, crustacee sau specialități din fructe de mare. Vinul este catifelat, suav, tandru, cu aromă ce o amintește de cea a fânului de curând cosit.
Chardonnay este unul din cele trei varietăți de struguri folosite cel mai des în producerea șampaniei, alături de Pinot Noir și Pinot Meunier.
Se cultivă cu cele mai bune rezultate pe solurile calcaroase din podgoria Recaș și Purcari, Republica Moldova, dar merită să fie extins în mai multe regiuni, mai ales în Muntenia și Oltenia. În condițiile speciale ale podgoriei Murfatlar, din soiul Chardonnay se obțin vinuri demidulci și dulci cu însușiri complexe de aromă și buchet, ce evoluează bine prin învechire la sticle.
Vinul alb are o gamă largă de beneficii. Conține o diversitate de minerale, printre care potasiu, calciu sau magneziu, vitamine solubile în apă, precum B1, B2, B5 și B6, acid folic, B12 și chiar vitamina C. Un pahar de vin alb pe zi sporește puterea sistemului imunitar împotriva virușilor, este un bun digestiv, și poate trata insomniile, având efect calmant.
Vinul alb sec are 70kcal/100ml, iar cel dulce 163kcal/100ml.
Brânzeturile, de orice fel, merg foarte bine cu acest tip de vin, mai ales dacă este sec. Pastele care conțin brânză, precum Carbonara sau Quatro Formaggi capătă un gust aparte atunci când sunt combinate cu vinuri albe seci. Fructele de mare și peștele se asociază tot cu acest tip de vin. Carnea de pui, fiind mai slabă, este de asemenea o alegere potrivită.
Te așteptăm în librărie să-ți alegi Chardonnay-ul favorit.
Bun articol multumim!