Expo Antichitati Nu am mai scris nimic despre Timisoara de ceva vreme.

Astazi, in oaza baroca din mijlocul orasului, am avut o placuta intalnire cu istoria. Timp de trei zile, in oras, se desfasoara Expozitia de Antichitati , expozitie la care au venit anticari din Arad, Oradea, Cluj, Targu Mures, Sighisoara si din Timisoara.

Nu se putea gasi un loc mai potrivit ca cel din Piata Unirii, cladirile baroce dadeau o nota si mai autentica exponatelor din alt veac scoase pe tarabe pentru a incanta privirile timisorenilor.

Cei mai cu dare de mana putea achizitiona fara probleme, de la carti rare, la bijuterii lucrate in stilul Bidermaier sau bratari , brose si pandantive Camee, inele si coliere din pietre pretioase sau aur, ceasuri de buzunar, statuete, sfesnice de argint sau cupru, piese de mobilier, tablouri , decoratii si diverse obiecte provenite din cel de-al doilea Razboi, de la Crucea de Fier, pana la buletine medicale ale soldatiilor germani.Am mai gasit carti de rugaciune, instrumente muzicale, servicii din portelan de Boemia, soldati de plumb, monezi comemorative sau timbre….

O lume demult apusa ale carei gusturi rafinate, mi se dezvaluia in fata ochilor.M-am lasat pierdut timp de cateva ceasuri privind in tihna , fara graba fiecare exponat, stand de vorba cu anticarii, tragand cu urechea la discutile pe care acestia le purtau intre ei, facand zeci de poze.

Cred ca am strabatut fiecare rand de cate 5-6 ori, puneam mana , studiam, intrebam de preturi, de obiecte,culegeam informatii, si desi mi-am propus sa nu iau nimic de acolo , nu am putut pleca cu mana goala.

Am achizitionat o carticica de rugaciuni, in limba maghiara din 1931, o brosa Camee si un ceas de buzunar, cu o lucratura mai deosebita.

De ce tocmai aceste obiecte?

Ceasul semana cu un cel pe care il avea Opa si care s-a pierdut, cartea de rugaciuni e o “sora” a cartii de rugaciuni pe care o am de la stra-strabunicii mei, iar Cameea , bunica mea avusese una, facuse imprudenta sa o poarte si i-a luata, smulsa de la piept de un soldat rus …Nu au costat o avere, am cheltuit 55 ron , dar m-am simtit de parca recuperasem niste bunuri ale familiei mele.

As fi dorit sa cumpar si insemnele armei pe care le purtase un stramos de-al meu disparut pe front, care erau insemnele infanteriei germane din al doilea Razboi, dar tot ce tinea de acest aspect era deoosebit de scump, sarea peste 100-200 de euro..

Poate fac rost din Germania , unde am vazut asa ceva la preturi rezonabile.

Desi nu sunt fan al inesmnelor militare ale armatei germane, simt ca trebuie sa achizitionez si acest obiect, candva, pentru a cinsti un unchi disparut, pe front. Ar fi o reparatie morala din partea mea, fata de familia tatalui meu…

Sentimentalisme….

Este atat de starniu jocul istoriei, era un stand pe care erau expuse intr-un rand, frumos aranjate,insemne militare germane ,iar dedesubt erau ,pe un alt rand, decoratii ale statelor comuniste.Era ciudat sa vezi Crucea de Fier langa Ordinul Stalin…

Acesta era aspectul ce tinea de istorie , pe care , poate, doar eu l-am remarcat, in rest doamne si domnisore probau inele. studiau coliere, barbatii studiau ceasurile si brelocurile, monezile , timbrele si tablourile.

Mi-ar place sa vad mai des astfel de manifestari, mai ales ca la un moment dat , incepusem sa ma desfasor: am cautat intr-o cutie cu insigne,am luat la rand timbrele, apoi cartile, iar cand am terminat cu acestea, am luat la rand tablourile , statuetele si chiar bijuteriile 😛 Eram in elementul meu, trecusera cinci ore si ma simteam din ce in ce mai bine, doar telefonul imi vibra in haina…pierdusem notiunea timpului….dar era un snetiment placut, parca sarisem in alt veac….

Inca ceva 😛 am realizat ceva in premiera pentu mine, am negociat un pret ….de cand ma stiu, nu am facut acest lucru niciodata 😛

Cateva fotografii …enjoy it 😛

Expo Antichitati

Expo Antichitati

Expo Antichitati

Expo Antichitati

Expo Antichitati

Expo Antichitati

Expo Antichitati

Expo Antichitati

Expo antichitati