FabergéOamenilor le place frumosul, si incearca sa prin imaginatie sa creeze lucruri deosebite.

Sa facem un exercitiu de imaginatie:

Ne aflam la Curtea Impreiala Rusa, in 1882.Fiind curteni interesati de frumos il insotim pe tarul Alexandru al III-lea la Expozitia Pan-Rusa de la Moscova, unde vedem bijuterii superbe create de cei mai renumiti mesteri aurari ai vremii.

Pe majestatea sa insa , il atrag creatiile unui anume bijutier, cu nume ciudat, de hughenot, Peter Carl Fabergé, de la care cumpara o preche de butoni din aur, avand forma unor cicade.In Grecia antica, acestea simbolizau norocul.

Curteni carcotasi ce suntem, ne uitam si noi cu atentia la lucrarile acestui artist, dandu-ne seama ca tarul are gusturi rafinate.Coliere, bratari , inele, diverse obiecte ca tabachere, scrumiere sau cutii pentru bijuterii, sunt remarcabile prin diversitatea lor si prin aspectul lor delicat. Bijutierul foloseste aurul cu argintul,combinate cu malahit, jad, lapis lazuli si pietre pretioase.

Fabergé castiga medalia de aur la aceasta expozitie, iar afacerea de familie pe care a preluat-o de la tatal sau prospera.

Ca un curtean curios ce sunt , ma interesez de acest om , afland despre el ca, e un om taciturn, care habar nu are de rangul sau numele clientiilor care calca in atelierul sau. Rad in sinea mea, in Imperiul Rus toate astea conteaza.Mai aflu ca Fabergé se axeaza mai mult pe creatie, avand foarte multe idei pe care le deseneaza, dupa care le materializeaza in bijuterii.Are experienta,deoarece a trecut pe la toate marile ateliere din Europa , si a “furat” cate cava de peste tot.Aflu cu surprindere ca pana la 30 de ani ,a fost la Berlin , Viena, Frankfurt, Paris si Londra.Desi nu sunt un fan al bijuteriilor, lucrarile sale ma fascineaza.

In 1885, tarul Alexandru , nestiind ce surpriza sa ii faca tarinei Maria cu ocazia Sarbatorilor Pascale, apeleaza la Carl Fabergé pentru un cadou deosebit.
Fabergé se intrece pe sine.Cand tarul a primit , bijuteria a ramas surprins dar foarte impresionat.

Ce crease, de fapt, acest magician, pe nume Fabergé ?

Sunt un curtean obraznic si apropiat al familiei imperiale vad si ma minunez. Alexandru ii intinde tarinei, un ou alb emailat , deosebit de stralucitor, care se desurubeaza in doua, in interior gasindu-se un galbenus de aur, care la randul lui este creat din doua piese,in interiorul acestuia , tarina gasind o gainusa multicolora, cu ochii de rubin.Tarul isi sfatuieste sotia sa-i impinga ciocul usor, in sus. Facand acest gest, in interorul gainusei ni se dezvaluie ultima surpriza , o replica miniaturala din aur si diamante a coroanei imperiale, ce adaposteste un pandativ din rubin in forma de ou.

Intregul ou, care asunde atatea surprize, are o inaltime de 20 cm.

Toata lumea e incantata.

La cateva zile dupa acest evenimnt, Alexandru al III-lea il numeste pe Peter Carl Fabergé, bijutier al Curtii Imperiale.

Curtea Imperiala ii comanda lui Fabergé,56 de astfel bijuterii.Peste doi ani devine bijutier al Curtii in Suedia si Norvegia.

Fac saltul in timp si spun ca au mai ramas putine din operele sale de arta, iar unele, poate , se gasesc in colectii particulare nestiute de nimeni. In 1930 statul sovietic a vandut 14 piese din colectia de oua Fabergé a tarului, contra unor sume impresionante.

Creatiile sale sunt expuse periodic ,in cadrul unor expozitii de arta.
Se pare ca 194 de piese Fabergé ale colectiei Forbes,au fost cumparate de miliardarul rus, Victor Vekselberg, colectia fiind expusa de curand la muzeul Vaticanului.

In total au ramas imprastiate prin lume 50 de oua Fabergé.

Primul ou creat in 1885 , a fost cumparat in 10 minute de un cetatean rus care si-a pastrat anonimatul, dupa ce a fost in posesia familiei Rothschild, aproape 100 de ani.
Suma a fost pe masura : 18,5 milioane de dolari.

PS
. De ce se distrug operele de arta?
Si am o curiozitate , ce ati face daca ati avea o asemenea bijuturie?

Mai multe puteti vedea accesand Romanov Gifts

Cateva exemplare din capodoperele lui Fabergé: