TIRCand parcurgem drumurile Europei, intalnim zeci de autovehicule care transporta diverse marfuri, dintr-o tara in alta , dintr-un oras in altul.

Pe moment nu ne dam seama de importanta acestor “monstri” ai soselelor, si cat de
important este pentru noi ca acestia sa isi efectueze bine treaba.De regula ne suparam ca ne incetinesc, dar daca e sa patrundem putin in lumea acestora , vom putea vedea ca nu este deloc una simpla.Nu stim, de exemplu ca soferii de T.I.R-uri folosesc tahometre, acestea fiind dispozitive care masoara numarul de turatii al motorului , pentru ca soferul, pentru sigurannta sa si a marfii, sa pastreze o viteza constanta.

Cand ne referim la T.I.R.-uri ca la autovehicule de mare tonaj , ar trebui sa stim ca aceasta denumire a fost adoptata la Geneva , in 1975, si constituie abrevierea Transports Internationaux Routiers, fiind un acord international.

In primul rand aceste masini au de respectat un anumit orar, trebuind sa ajunga cu ceea ce transporta la timp, respectand anumite rute auto

Firmele de transport rutier trebuie sa intruneasca conditii de profesionalism si seriozitate,respectarea termenelor de livrare stabilite, predarea diverselor marfuri la calitatea si cantitatea solicitata.

Pentru a excela intr-un astfel de domeniu o firma de transport rutier trebuie sa aibe un parc auto foarte bine dotat, cu masini noi si sa efectueze curse la scara larga,fiind disponibili la cereri interne si internationale, dovedind ca au flexibilitate si inovatie, fiind deschisi la nou.

Ar fi frumos ca noi soferii de autoturisme, sa avem putin mai multa toleranta fata de acesti “grei si soselelor”.