In sfarsit am ajuns sa pot povesti despre experientele traite saptamana trecuta in spital.

In ultimile zile m-am simtit ca lovit de un camion.

Buuunnnn.

Luni ,2 Decembrie, m-am trezit cu noaptea in cap descinzand in holul spitalul de Maxilo-Faciala.Mi-am dat analizele ( de sange, electrocardiograma) doctoritei rezidente care lucra cu chirurgul care avea sa ma kilareasca.

Mi s-a facut internerea, si trebuia sa mi se faca radiografie la plamani.Am stat o ora in fata cabinetului de radiologie pana cand am fost chemat inauntru. M-am lipit de aparat si desi mi s-a parut ciudat ca nu aud nici un bazait, mi-am zis: “Asa trebuie, o fi aparatul mai silenttios”.

Mi s-a spus sa astept, ceea ce am si facut.

Dupa aproape o ora o vad pe doamna asistenta care privindu-ma imi spune:

– Ahhh, ce bine!! Veniti, va rog, stiti, trebuie sa refacem radiografia.
– Nu a iesit cum trebuie?
– Ahh, nu, am uitat sa il pornesc…Sunt noua aici.
– Se explica , okay.

Nu stiam cum sa reactionez. Sa izbucnesc in ras, sa ma enervez, sau sa o las balta si sa accept ideea ca ma aflu intr-un spital de stat in care totul este posibil.

Dupa o alta ora mi-am primit radiografia.Era okay.

Mi s-a spus ca doamna care se va ocupa de anestezia mea doreste sa schimbe cateva cuvinte cu mine.

Am ajuns la respectiva doamna, care foarte blazata mi-a pus niste intrebari ca unui copil retardat.

Discutia se purta la sectia de Terapie Intensiva.Un pacient era inconstient, ii auzeam aparatul de monitorizare a ritmului cardiac, mai incolo se afla sala de operatie, totul era lugubru…

– De ce sunteti agitat?
– Dumneavoastra nu ati fi??

Nestiind care este relatia mea cu doctorul Talpos, chirurgul, lumea ma privea circumspect.Initial, mi s-a dat un salon care era ocupat, pentru ca mai tarziu sa ma cazeze intr-un salon cu doua paturi, pe care urma sa il ocup singur.

Am pierdut tmpul stand pe Facebook si navigand pe internet, jucand un joc si uitandu-ma la filme, doar pentru a uita ce va urma a doua zi.

Pe de alta parte, am consiliat cateva persoane care in putinele dati cand am iesit din salon, au fost atrase de moaca mea de popa si si-au spus oful…Ascultandu-le, mi-am dat seama ca necazul meu era infim fata de al altora….

In dimineata de marti, la ora 10, au inceput procedurile de pregatire pentru interventia chirurgicala.Mi s-a dat un sedativ care nu reusea sa isi faca efectul pentru ca eram sunat de toti membrii familiei, prieteni, si de medicul stomatolog curant.

Asistenta care mi-a dat sedativul dupa ce am semnat ca imi asum riscurile anesteziei generale si a interventiei, a venit si mi-a spus:

– Nu ar fi bine sa te intinzi si sa punem telefon in buzunarul treningului? Sedativul ti s-a dat pentru a te relaxa.
– Fizic ma voi relaxa, mental nu cred ca voi reusi.

Dupa o ora sedativul si-a facut efectul.Eram detasat de tot ce ma inconjura.

La ora 11.30, a venit un nenea sa ma duca in sala de tortura.In naivitatea mea credeam ca voi fi operat intr-un scaun stomatologic,deci mi-a fost marea mirarea cand am realizat ca intrasem intr-o sala de operatie reala, cum vazusem doar in filme.

Aparate peste tot.Ma urcasem pe masa de operatie, am fost cenectat la aparate, la o mana aveam tensiometru conectat la un aparat,aveam 6-8 ventuze pe torace, tub de oxigen in nas, o clama pe deget.Anestezia mi-a fost facuta intravenos.Deasupra mea erau vreo 12 becuri uriase grupate citcular in grupuri a cate 4, semanau cu luminile creeate de o nava extraterestra.Parca urma sa fiu rapit de aliens ….

Un neon palpaia, iar doctorita anestezista spunea:

– Sa vina cineva sa faca ceva!Nu putem face interventia cu neonul palpaind.Uita-te la el si fa ceva, ii spuse ea unui asistent.
– Pai, ce sa ii fac?
– Nu face contact, trebuie invartit ,am spus eu simtind ca anestezia incepea sa isi faca efectul…

Apoi i-am facut un compliment rezidentei,dupa care a urmat o stare somn-veghe in care am stiut exact ce face chirurgul.Ii raspundeam la comenzi, il auzeam, simteam cum invarte implantul in os….

In 40 de minute am fost dus la Terapie Intensiva,iar in 10 minute imi revenisem complet dar aveam perfuzii.

Anestezia locala incepea sa se risipeasca.Cand am fost sigur ca pot vorbi coerent, am sunat acasa sa linistesc familia.

Cand perfuzia s-a golit, am mers in salon , unde am mai stat o ora dupa care am asigurat-o pe rezidenta care particpase la interventie, ca sunt bine, ca mi-am revenit.Reusisem sa o conving, asa ca in doua ore de la operatie ieseam pe poarta spitalului.

Era soare , batea vantul iar aerul era rece.Nu imi aduc aminte sa ma fi bucurat vreodata atat de mult ca simt razele soarelui si bataia vantului.

Am sarit intr-un taxi si am plecat acasa.