In 1939 , in Polonia ocupata, incepe persecutarea evreilor,in prima faza, prin separarea acestora de restul populatiei in ghetouri si culminand cu lagarele de concentrare.
Cand majoritatea oamenilor se fereau sa aibe de-a face cu acesti oameni, o tanara femeie infrunta autoritatiile si ii ajuta, punand umanitatea deasupra binelui propriu.
Numele ei era Irene Sendler.
Lucrand ca asistenta sociala, ea intra foarte des in ghetouri si sub pretextul ca descoperea focare de infectie cu febra tifoida la diversi copii, ii scotea si creandu-le acte false ii plasa pe micuti in orfelinate, manastiri, sau ii plasa in diverse familii poloneze.
Fiind etnica germana, era considerata de incredere si astfel dupa 1940 , ea se angajeaza in lagarul de concentrare de la Treblinka ca bucatareasa. In acest mod reusea sa scoata din lagar , in saci de cartofi , sau in butoaie, copii evrei . Insotita de doi caini dresati sa latre pentru a acoperi eventualele gemete, ea nu ridica banuieli asupra ei, reusind sa salveze intre anii 1939 – 1943 , aproape 3.000 de copii evrei.
Irene a pastrat o lista cu numele real al acestora, urmand ca dupa Razboi sa le caute parintii biologici.
In 1943, a fost arestata si torturata de Gestapo. A fost condamnata la moarte, dar un ultima clipa a fost salvata de un ofiter nazist care a acceptat mita, pentru a o salva.
Se pare ca toate regimurile totalitare se temeau de oameni ca Irene. In timpul regimului comunist , instalat dupa Razboi , in Polonia, a fost persecutata in continuare sub pretenxtul ca avea contact cu Guvernul Polonez aflat in exil.
In 1965, statul israelian ii acorda titlul “Yad Vashem” sau “Dreapta intre Popoare”, titlu acordat acelor persoane care in timpului Holocaustuluui, au ajutat in diverse moduri, persoane de etnie evreiesca.
Dupa inlaturarea regimului comunist de la Varsovia, a fost onorata cu cele mai inalte distinctii, din Polonia si din afara acesteia.
In 2007,este candidata la premiul Nobel pentru Pace, pe care il pierde in fata fostului vicepresedinte american, Allan Gore.Desi la vremea respectiva mi-a placut documentarul lui Gore “An Inconvenient Truth”, mi se parea ca Nobel-ul nu fusese dat cui trebuia.Viata a 3.000 de copii salvati in acele timpuri vitrege mi se pare o fapta mult mai importanta, decat producerea unui documentar despre incalzirea globala.
Chiar daca a ratat premiul Nobel, Irene Sendler ve fi vesnic pomenita de cei a caror viata a salvat-o, iar valoarea sa ca om , umanitatea sa aratata in acele vremuri teribile, va ramane mereu un reper moral si un exemplu de curaj si daruire pentru toata lumea.
Aceasta femeie este una dintre multii eroi mai putin mediatizati, care ne-au demonstrat ca oamenii pot ramane oameni, daca nu se lasa indoctrinati si isi asculta propria constiinta.
PS.Nu pot sa nu ma intreb,si Premiul Nobel se acorda pe pile ? Conteaza mai mult faima decat meritele efective?
Foarte interesant articol, felicitări pentru alegerea subiectului !
Şi da, unde e vorba de bani şi faimă, intervin neapărat şi pilele, chiar şi când este vorba despre Premiul Nobel !
Voiam să mai spun ceva, dar m-am grăbit să trimit comentariul.
Cât de impunător sună titlul ” Dreaptă între popoare” ! Am toată admiraţia pentru aceia care au salvat vieţi riscând-o pe a lor.
Multumec Zina 😛
Alegerea a fost simpla : de ce sa scriu despre lucruri cunoascute de toata lumea, cand exista atatia oameni care au facut lucruri extraordinare si lumea nu stie de ei, poate pentru ca sunt modesti si nu ies la rampa , sau poate pentru ca oameii uita repede iarr praful uitarii se asterne peste memoria contemporanilor.
Cine stie cat din acel 1 milion de dolari ajunge la castigator si cat ajunge la cei care fac lobby ….
Si da, “Drapta intre Popoare” suna foarte bine, emotionant chiar .Avem si noi cativa reprezentati carora li s-a acordat acest titlu si despre care voi incerca sa adun date si sa ii fac cunoscuti.
Interesant articol!
Sa ai o zi frumoasa!
Salutari!
Ma bucur ca ti-a placut, Daliana 😛
Salutari si tie, nu te-am mai “vazut” de mult timp.
Pilele sunt doar mici gainarii. In ligi superioare, distinctia (si implicit publicitatea si atentia publicului) se da pe ceva mult mai grav – criterii politice 🙂
Bine ai venit aici, Araschi 😛
Da, la criteriile politice m-am gandit si eu, dar macar in acest articol nu am vrut sa imi amintesc de ele… Prea ne impiedicam de politica peste tot .
Premiul i s-a acordat lui Obama la ultima ei nominalizare, iar cum Nobelul nu se mai acorda postum…
Nu se acorda posum dar in 2007 aceasta femeie era inca in viiata.Moartea ei a survenit peste un an, in 2008 ,la varsta de 98 de ani..
Daca se dorea o puteau onora cu acest premiu…
I s-a acordat lui Obama pentru un razboi pe care nu a reusit inca sa-l opreasca…
El are de castigat mai multe razboaie..cel economic, cel cu “teroristii” si alte bla bla-uri.Dupa umila mea parere nu s-a ridicat (nici nu putea) la nivelul asteptarilor.Poate asteptarile au fost prea mari…
Da, a fost si contrastul cu contracandidatul lui 🙂
Totul se da pe pile :). Avand in vedere ca e vorba despre anul 2007 si nu mai devreme de 2000 nu ma mai mira nimic…
Sa inteleg ca 2000 este anul fatidic?
De fapt , fara sa vreau, iti cam dau dreptate, inainte de 2000 parca valorile erau mai respectate…