M-am saturat de prostia care duduie in jurul meu.
Oriunde ma uit e prezenta: in autobus, pe strada,in parc,in magazine, la televizor, peste tot.
Prostia nationala lansata de aparitia clasei 0, asa- zisa clasa pregatitoare , care nu e altceva decat grupa pregatitoare de la gradinita, intr-un cuvant o alta palarie pentru aceasi Marie.
Nu pot intelege de ce se agita parintii sa isi dea odraslele la scoli “bune”.
Este o aiureala.
Nu scolile trebuie sa fie bune, ci copilul sa poata asimila.Un copil incapabil, sau care nu doreste sa invete, poate sa fie inconjurat de cei mai straluciti dascali, ca tot nu se va “lipi” nimic de el.
Un exemplu:
Am urmat scoala de cartier alaturi de copii romi si alte nationalitati…Am invatat pentru ca mi-a placut. Prietennii de familie ai parintior mei, aveau doi copii de varsta mea pe care i-au dat la una din cele mai bune scoli din oras, la “C.D. Loga”.Traversau orasul sa ajunga la scoala de fite. Rezultatul a fost ca ambii au ramas corigenti, au inceput sa chiuleasca iar amaratul de mine am ajuns premiant.
In scoala de cartier unde am invatat , aveam profesori tineri, care dupa Revolutie au devenit corespondenti ai unor ziare din strainatate,angajati la Microsoft, altii au intrat in politica.
Ideea este ca daca doresti sa inveti, o faci oriunde.
In allta ordine de idei, nu mai fac politica de mult timp, dar nu sunt de acord ca batalia politica sa fie transferata in mediul privat , intim, al persooanei cu care ar trebui sa te confrunti pe planul ideilor , al dezbaterilor in Parlament, sau unde se mai face politica.
Faptul ca pe fostul premier l-au aratat pe mai toate posturile facand dus in dosul gol, cu imaginea neblurata, nu face decat sa imi demonstreze (daca mai era cazul), la ce nivel de subcultura si atitudine de mahala, a ajuns mass-media romaneasca.
Nu am fost nici pro, nici contra Boc. L-am admirat doar pentru taria cu care reusea sa incaseze pumnii din toate partile fara sa rabufneasca.
Si inca ceva: daca aveam cat de cat simpatie, candva , pentru prezidentiabilul Antonescu, am renuntat la ea, cand l-am auzit comentand la imaginile sus amintite.A fost nedemn de un om, cu atat mai mult de un politician.
Ceea ce uita acesti oameni , este faptul ca intr-o zi, rolurile s-ar putea schimba si ca nu e bine sa creezi un precedent la o anumita situatie.
Buuunnn, nu sunt de acord ca un moderator sa urle isteric la cineva aflat la telefon.Indiferent cat de nervos potr fi, la un moment dat, daca esti moderator trebuie sa ramai calm si impartial.
‘Moderator” vine de la “a modera”, si aici avem o paleta larga de femei isterice si barbati frustrati.
Avand in vedere la ce am asistat sapatamnile acestea intamplandu-se pe “sticla”, mi-a ajuns pentru jumatate de an.
In alta ordine de idei, ce nu inteleg si nu voi intelege niciodata, este faptul ca in aceasta tara, dialogul este inexistent.
Peste tot in lume, Puterea si Opozitia dialogheaza, la noi nu.
Este o situatie de genul celei intalnite la doi copii care fac un castel pe o plaja, iar unul doreste turnulete , iar celalant doreste sa faca castelului un pod. Nu cad de acord , asa ca fiecare isi ia lopatica si galetusa, si pleaca lasand castelul sa fie inghitit de valuruile marii, sau calcat in picioare de turisti.
Uite asa, cat unii “guverneaza” iar ceilanti chiulescI (scuze,participa la protest), dar sunt platiti, nivelul nostru de trai se duce de rapa de o ajungem mai rau ca Albania.
Alt lucru pe care nu ma pot abtine a-l comenta se refera la diplomatia romaneasca.
Am blocat pentru o zi statutul de candidat al Serbiei pentru aderarea la UE.
Dar stau si ma intreb, daca ar fi fost vorba de 40.000 de francezi sau etnici germani care sa nu poata exprima in limba materna, respectivele tari ar fi facut demult un scandal mostru si ar fi mers pana in panzele albe pentru drepturile acelor oameni, si nu ar fi stat sa atepte o situatie prin care sa se serveasca de acest fapt pentru un mic santaj, ca a doua zi sa semneze un protocol aiurea, de fapt un compromis, care nu ii va ajuta cu nimic pe cei din Valea Timocului.
Dar nu trebuie sa ma uita la nemti sau francezi, este suficient sa ma uit la maghiari si imi ajunge.
Ah da, mai ceva si termin. Legea lustratiei.
A fost necesara?
Da.
Ar fi trebuit facuta in anii ’90?
Da.
Sa nu uitam ca in 9 Mrtie 1990, in Timisoara, a fost citita “Propclamatia de la Timisoara” cu punctul 8 , care in sine, era echivalentul unei legi a lustratiei.
Cine a impiedicat punerea in practica a Punctului 8?
Acelas om care acum vine si spune ca “Aceasta lege este absolut inutila, ea trebuia creata la inceputul aniilor 1990.”
Pai, bine, tovarase Iliescu, ati uitat ca tocmai prin neadptarea acestei legi , ati fost ales presedinte de trei (3) ori.
Din postura “sarac si cinstit” va doareati prea mult ciolanul pentu a accepta ce va cerau acei nebuni, acei “golani” cu imaginatie si viziune, care au avut tupeul crearii acelei blestamate Proclamitii.
Sunt curios, se vor investiga, evenimentele din Decembrie, Mineriadele,evenimentele de la Targu Mures ?
Pacat ca traim in Romania si totul va ramane pe hartie si nu se va realiza nimic concret…..
PS.As fi tecut cu placere peste aceste fapte, dar nu mai puteam tine aceste ganduri doar pentru mine…..Poate sunt nebun, dar mi-as dori sa traiesc intr-o tara in care sa nu imi pese de cine e presedinte sau prim ministru.
M-am saturat de presedinti “jucatori”, prezidentiabili isterici si politicieni de mahala.
IARASI ma provoci la comentarii de-astea-a… kilometrice!
In primul rand o remarca referitoare la prostie si prosti: prostia nu este dobandita si nu este antonimul culturii si/sau educatiei si/sau bogatiei de… informatii, idei etc, ci este innascuta si este antonimul inteligentei. Un om este prost NU daca nu dispune de informatii si/sau de metode necesare dobandirii / stocarii / imbogatirii / recuperarii / prelucrarii / utilizarii acestora, ci daca este incapabil sa le dobandeasca. In acest sens, oamenii despre care vorbesti in articol (cel putin majoritatea lor) sunt de fapt nu prosti, ci doar lipsiti de educatie (sau cu o educatie gresita) – si nu ma refer (neaparat) la sistemul de invatamant (de educatie formala), ci la TOATA educatia, incepand cu “cei 7 ani de-acasa” si cu bunul-simt, trecand prin educatia scolara si terminand (eventual) cu “educatia de maidan” obtinuta “la coltul strazii” sau cu auto-educatia (de regula bibliografica) a autodidactilor.
In ciuda faptului ca dumneata CHIAR AI dreptate in afirmatiile referitoare la dumneata comparativ cu altii in contextul sistemului de invatamant, totusi NU AI (neaparat) dreptate atunci cand generalizezi: incadrarea “odraslei” intr-o scoala / clasa buna CHIAR CONTEAZA (in general, “in medie”), atat pt dobandirea cunostintelor scolare cat si pt educatia extracuriculara dobandita in cadrul scolii.
Da, exista (la unul dintre “capetele scalei”) copii pe care nu-i poti impiedica sa invete nici daca le-o interzici, nici daca nu-i lasi sa mearga la scoala, tot asa cum exista (la celalalt “capat al scalei”) copii (si ma refer NUMAI la copii cu o inteligenta normala, medie, nu si la… sa zicem “cretini”, sau “idioti”, sau “retardati” – sau pur-si-simplu PROSTI) care NU VOR SA INVETE (nici macar daca au si “meditator” particular), pur-si-simplu refuza s-o faca (indiferent daca acel refuz este verbalizat sau este doar tacit, faptic – ba inca indiferent si daca este vorba chiar despre un refuz neconstientizat de catre copil, pur instinctiv, copilul “mergand pe linia” de efort minim).
CONTEAZA – pt ca UNA este “atmosfera”… didactica (dar chiar si cea… umana, cea “din pauza”) intr-o clasa (si cu atat mai mult intr-o SCOALA) “buna”, unde nivelul exprimarii este mai… elevat, unde nivelul pregatirii este mai… pretentios (fata de eforturile copiilor) si unde pana si mentionarea (oricat de depreciativa) a invataturii in discutiile “particulare” intre copii este mult mai frecventa (caz in care chiar si fara sa-si dea macar seama copilul dobandeste o oarecare cantitate (mica) de cunostinte chiar si nefacand nici un efort in acest sens, chiar si nevrand sa invete, pur-si-simplu din ceea ce ii ramane inconstient in minte din discutiile (intre terti) pe care le surprinde atunci cand “ii trec pe la urechi”) si CU TOTUL ALTA este acea “atmosfera” in clasele / scolile… sa zicem “de mahala”, “de periferie” (asta neavand insa nici o legatura cu situarea geografica a scolii in cadrul localitatii, ci doar cu “atmosfera” generala care “domneste” in acea scoala / clasa), unde in general invatatura constituie o atat de scazuta preocupare incat in general nici nu este pomenita – nici macar pt a fi injurata – necum sa fie purtate discutii “in particular” intre copii pe marginea ei.
Inca ceva (lucru nu neaparat relevant in contextul comparatiei intre dumneata si acei copii de la Loga): un EXACT ACELASI nivel al cunostintelor dobandite (INCLUSIV priceperea folosirii / redarii acelor cunostinte) si al preocuparii pt invatatura se soldeaza in general – la scoli diferite ca “nivel” – nu numai cu loc diferit ocupat in cadrul clasei (la o ierarhizare a copiilor dupa rezultatele la invatatura), ci chiar si cu note obtinute NET diferite (pretentiile fiind diferite pt o aceeasi nota): un elev “de 10” intr-o scoala / clasa “slaba” poate – la mutarea intr-o scoala / clasa “buna” – sa nu mai fie nici macar “de 6-7”, ci eventual abia-abia sa poata promova, si reciproc: un elev submediocru (“de 5-6”) de la o scoala / clasa “buna”, la trecerea intr-o scoala / clasa “slaba” sa fie “elev de 9-10”.
DAR – este la fel de adevarat ca inscrierea la o scoala / clasa “buna” asigura doar CONDITII mai bune pt invatatura, nu asigura si DOBANDIREA acelor cunostinte – si reciproc: inscrierea sa intr-o scoala / clasa “slaba” nu inseamna ca in mod automat nu va putea dobandi cunostinte superioare / avansate, ci doar ca pt dobandirea acelor cunostinte va trebui sa faca eforturi mai mari in conditii… mai putin propice.
Am scris deja “un hectar” de comentariu – mai bine sa ma opresc aici, lasand aspectele politice ale postarii pt a fi comentate de catre altii (sau poate chiar si de catre mine – altadata).
Este foarte adevarat ceea ce spui tu.
Poate comparatia mea nu fost inspirata, dar scoala unde am absolvit primele 8 clase , desi era aparent slaba, avea invatatori/ profesori buni iar standardul era ridicat.
Exceptia era doar viziuala, vedeai copii mai prost imbracati si tiganusi.
Un coleg de-al meu din clanul Bot , stia matematica atat de bine incat a mers si la Olimpiada.
Fiind intr-un cartier mixt, Fratelei A, scoala de pe str.Chisodei de langa biserica, aveam in clasa de la Szabo, la Bot si Carpaci, pana la Weinrauch Singer sau Radovan.
Cat despre prostie, asa am definit etapa prin care trecem acum, nu stiu alltfel cum sa-i spun.
“Haos” mi se pare preea mult, si din pacate cuprins de valul scrierii, am uitat exemplele pe care doream sa le spun, culese fiind din autobus :
“Ai auzit de BAFTA.stii chestia aia referitoare la internet?” ( de fapt vorbeau de ACTA) …
Stiu bine ce inseamna prostie/etard etc… dar efectiv, dupa cum mai spus, nu am stiut cum sa calific actuala etaopa de subcultura si agresivitate prin care trece societatea romaneasca, rezumandu-ma la a-i spune “prostie”.
mi se pare ca ai cerinte prea mari de la societatea romaneasca, in ansamblul ei…si nu spun decat atat… 🙂 risti sa ai dezamagirile pe care deja le ai 🙂
Nu mi se pare ca am cerinte mari, dar dezamagiri am, intr-adevar, Elly .
De la aceasta societate, a zilelor noastre. Nu mai are valori, nu mai are repere…asa, in general…de acea spuneam ca ai avea cerinte prea mari. Pana lucrurile se mai schimba…daca se mai schimba…e bine sa nu ne facem iluzii. Adica e mai sanatos 🙂
Buna filozofia ta, ar fi intelept din partea mea s-o adopt 😛 oricvum, nu am incotro…
Si eu sunt dezamagita de tot ce e in Romania… Salarii mici… Invatamantul praf… Am studiat intr-un colegiu de fite… Si toti erau de bani gata… prea putini sa invete… Apoi liceul l-am urmat intr-un liceu mediocru (sa zic asa) considerat slab… si prin care circulau destui vagabonti si chiulangii… dar am intalnit si profi super ok, pregatiti si experimentati (nu chiar toti ca-n orice scoala) si prin felul meu de a fi, am demostrat ca pot exista si rezultate bune intr-un liceu considerat slab…
Cum am spus , daca vrei sa inveti, o poti face oriunde.
Ca lipseste atmosfera plina de discutii elevate in pauze, desi acum, cred, ca nu mai exista scoala de genul acesta…
VCe vreau sa spun este faptul ca scoala se poate face oriunde, valoarea se simte l;a o Universitate…nu se compara de ex: Psihologia din Timisoara cu aceea de la Babes Bolyai din Cluj…
O țară cum îți dorești tu, nu există !
Fenomenele pe care foarte bine le-ai semnalat ne agresează tot mai tare. Poate nu e bună pentru toÈ›i, dar soluÈ›ia mea este să nu mă mai uit la È™tiri, să nu mă mai intereseze ce a spus x sau y È™i să îmi văd strict de ai mei È™i de ale mele. O fi egoist, o fi individualist, dar eu la progresul lucrurilor nu mai pot să contribui decât strict prin activitatea mea personală, fără să ascult È™i să privesc toate nebuniile È™i fără să iau atitudine în vreun loc sau în vreun fel. Trebuie să supravieÈ›uiesc…
Nu esti egoista , ci te protejezi.Si bine faci!!
Este un exemplu pe care cred ca am sa-l urnez, pentru binele meu.