In copilaria mea au existat mai multe lururi care m-au fascinat si care mi-au lasat imaginatie sa zburde.
Pe langa podul casei, atelierul lui Opa, un alt lucru care exercita asupra mea un efect electrizant era si sertarul bunicii mele.
Oma era o femeie cu abilitati multiple.Dimineata era croitoreasa, la pranz frizerita sau coafeza, seara se putea transforma in cofetar pentru a ajuta la o nunta sau botez.
Referitor la sertarul ei , imi aduc aminte ca era mare .Imi amintesc ca intr-o zi in care stiam ca este in vecini pentru a aranja mesele pentru Kirchweih (un fel de ruga in care se sarbatorea sfiintirea bisericii prin parada portului popular svabesc prin care 12 perechi de tineri erau sfintiti in curtea lascasului sfant dupa ce treceau prin tot catierul dansand cu fanfara dupa ei), am gasit prilejul sa vad ce contine acel misterios sertar.
Cu infrigurare l-am deschis.Am gasit diverse decoratiuni care se puneau pe rochii de mireasa, altele care cu care se impodobeau palariile baietilor care luau parte la parada de Kirchweih,bani vechi cu profilul regelui, magneti,cateva siraguri de margele,mai multe brose: o pisica, o floare, si o camee.Pe langa acestea mai erau ate, ochelari, ace, materiale, cateva poze legate cu panglica roz, cateva carti printre care una care era mostenita de la strabunica mea si in care erau notate evenimentele principale ale familie….
Am gasit o piatra frumoasa pe care daca o intoarceai in lumina i se schimba culoarea, o mingiuca din caciuc, niste figurine reprezentandu-i pe Hansel si pe Gretel,o sticluta in care se afla o corabioara,o caseta din lemn decorata cu niste flori pictate si sculptate….
Erau atat de multe lucruri pe care le-as luat cu mine, dar nu stiam ce nu ii va atrage atentia.M-am hotarat repede luand corabia din sticluta si bagand-o in buzunar, am inchis sertarul.Apoi m-am gandit putin si redeschizandu-l am luat si o moneda de 100 de lei cu chipul regelui Mihai pe ea.
Vrand sa aflu ma multe despre corabia insusita l-am intrebat pe Opa de ea.Cu un zambet complice Opa mi-a spus:
– Stii, ma asteptam sa il deschizi mai demult si eram curios ce vei alege de acolo si mai ales daca vei spune cuiva despre acest lucru.
– Cum au reusit sa puna corabia in sticla? De unde are Oma atatea lucruri?Si ce scrie in carnetelul acela? Si pozele acelea ale cui sunt?
– Dar stiu ca ai nelamuriri cu carul 🙂 Corabia se pliaza si se introduce cu penseta, e o arta dar cere rabdare multa si iscusinta.N-o stii tu pe Oma? Stii ca aduna lucruri casa poata decora hainele pe care le croieste si coase, ii place sa imbine culorile si sa puna cate o margeluta pe unde crede ea ca se potriveste.De ce n-o intrebi?
– Si pozele?
– Pozele sunt ale celor dragi ei care au disparut…Opa al tau (primul sot),strabunica si strabunicul tau adica socrii ei, fratii si parintii ei, ea la primul bal…..sunt multe.Despre ce scrie in jurnal, doar ea stie! Stii ca nu e frumos sa ne uitam in lucrurile intime ale cuiva!
– Da, stiu, nu m-am uitat!
– Ii spui de corabie?
– Da, dar o sa mi-o lase?Si moneda?
– Eu cred ca da.De ce sa nu ti-o lase? Nu ai luat ceva care sa ii trebuiasca 🙂 Cate despre moneda, daca iti place pot sa il rog pe nenea Joseph sa iti mai dea cateva sa incepi o colectie.Vrei?
– Da , de ce nu? Abia astept sa ii vad colectia.Nu stiam ca Joseph baci se ocupa cu asa ceva…
In acel moment se intoarse Oma.
– Oma , uite ce am gasit la tine in sertar!!Mi-o dai? Nu te supara pe mine dar e asa de frumoasa si interesanta….
– Nu ma supar, daca ti-o place, ia-o!
Si asa m-am ales cu o corabioara intr-o sticla si bonus mi-a mai dat si caseta din lemn.Cand am crescut am primit si cartea cu insemnarile familiei….
Ce vremuri..Ce putin iti trebuia sa te bucuri,,,
Iata caseta si sticluta cu corabia in ea.
Minunat sau mai curand fascinant! Si ce frumos ca le pastrezi!
Multumesc frumos, Cita 🙂 Imi plac la fel de mult ca atunci 🙂
Am și eu o corabioara intr-o sticla, dar e produs de serie, nu hand made. Cat despre sertarul bunicii tale, nu vrei sa stii cat de fascinant pare. Caseta e minunata, iubesc cameele, iar ritualurile despre care amintești mă adună în povești săsești pe care le-am intalnit in Codlea, primul meu loc de muncă și care se afla in aceeasi cladire cu biserica evanghelică. Din laborator vedeam curtea interioară și asistam la multe lucruri fascinante ale comunității. Esti un om norocos, trăind atatea experiențe multiculturale. Iar Opa, oma și mai erau vreo două cuvinte..mai ca m-au intors cu 20 de ani in urma. Multumesc. Am lasat prostiile din capul meu și m-am inscris in tabel. Am și duzina, dar doar după 12 noaptea mai revin pe blog, sper sa mai fie..deschis, am vazut ca ai pus tabele noi. Zile faine să ai!
Era ceva frumos.Acei ioameni au reusit sa isi pastreze obieccceiurile sun cea mai crunta dictatura…Totrtul se petrecea frumos , normal si decent.Costumele erau superbe , fetelle frumoase , era o intoarcere in timp 🙂
Corabia si castea bunicii imi aduc aminte cat cirios eram ….Imi plac la nebunie pentru ca imi aduc aminte de o copilarie fericita….
Ce amintiri frumoase și ce articol fermecător! Mi-a plăcut nu numai pentru evocarea copilăriei tale, ci și pentru că mi-a trezit amintiri din copilăria mea, amintiri despre bunica din partea mamei (pe cealaltă nu am cunoscut-o, a murit înainte de a mă naște eu).
Mulțumesc, Eddie! ☺
Ma bucur ca am reusit sa fac acest lucru , mai ales daca au fost placute…
Placerea a fost de partea mea 🙂