De-a lungul timpului, omul si-a facut doi prieteni de nadajde : cainele si calul.
Cainele i-a fost fidel iar calul i-a aratat loialitate si ajutor.
Calul , acest animal nobil si impunator, a ajutat omul in dezvoltarea sa de-a lungul istoriei.Timp indelungat caii au constitut elementul forte al unei natiuni prin participarea lor directa in razboi sau in activitati economice, facilitind comunicarea.
Ca si animal calul este deosebit de inzestrat avand notiunea de hrana,locuinta,timp,spatiu,lumina, de culori si forme, de familie si vecini, de prieteni si dusmani, de om.Deosebit de inteligent, are memorie si imaginatie,este capabil de pasiuni, de dragoste si de ura.
Personal iubesc caii de cand ma stiu.Visul meu a fost sa ajung sa calaresc.
Am ajuns si am calarit, am avut grija de cai.
Despre ce simti cand calaresti, am mai scris, dar o repet ; este o senzatie unica. Nu degeaba voievozii, cavalerii care participau intr-o lupta se simteu curajosi.Cand esti pe cal devii mai puternic, scapi de complexe , de frustrari, simti ca esti rege.
Calul ne ofera atatea beneficii iar noi il lasam sa se chinuie , in conditii inumane, pentru simplul fapt ca nu mai avem nevoie de el.
Dar chiar asa sa fie? Nu mai avem nevoie de acest superb animal?
Societatea tinde sa-l uite uite dar mai sunt oameni pentru care calul reprezinta ceva deosebit si incearca sa il ajute.
La Piatra Neamt, baza hipica “Col.Virgil Bărbuceanu” se afla intr-o situatie dificila. Practic, prin aceasta baza hipica, municipiul Piatra Neamt este cunoscut pe harta.Aici s-a desfasurat, in 2009, Cupa mondială de sarituri peste obstacole.
Baza a fost selectata de Federatia Ecvestra Internationala, sa fie gazda uneia etapele Cupei Mondiale ce va avea loc intre 10 – 13 iunie 2010.
Toate bune si frumoase doar ca …la o prima evaluare, cerintele Federatiei Ecvestre Internationale sunt evaluate la 100.000 de euro, bani de care baza hipica nu dispune.
Televizunea locala din Piatra Neamt, TV – Actual, a demarat o campanie de sustinere si de inbunatatire a conditilor in care se gasesc caii folositi in agremment , care sunt in posesia bazei si care din lipsa de fonduri, nu o duc, deloc, bine.
TV – Actual a lansat campania Dati un leu pentru calutul meu careia i s-a alaturat si Richard.
Pentru traditia hipica romana, ar fi bine sa se faca ceva pentru acei cai. Avand in vedere cati iubitori de cai avem in tara, de la Prima Doamna, la Cristian Topescu, ar fi pacat ca doar caii care au proprietari sa o duca bine, iar cei cu care baza hipica castiga ceva banuti sa fie lasati in mizerie.
Sunt la fel de nobili, doar mai munciti ….
Fotografii preluate de pe Descopera judetul Neamt
Pacat ca la noi traditia in domeniul calariei a fost lasata uitari. Momente de aur au fost in perioada interbelica. La noi elita financiara nu se mai intrece in curse de cai ci in curse de cai putere sau echipe de fotbal.
Cred ca s-ar face treaba frumoasa daca virusul ar fi inoculat romanilor.
Bafta celor care vor sa organizeze acea etapa de Cupa Mondiala.
.-= Emil´s last blog ..Sony Ericsson a refuzat să producă telefonul Google – Nexus One =-.
Da, Emil , ai dreptate in perioada interbelica am avut particiopari la diferite Derby-uri : Viena , Nisa , Berlin avand un reprezentat de seama in persoana lui Feix Topescu
Pacat ca traditia este distrusa de milionarii de carton.
Mi-am dorit tare mult sa invat sa calaresc. Inca nu am reusit dar speranta moare ultima. Sunt de acord cu voi, e o traditie frumoasa care la fel ca si altele sta sa se stinga. Am prieteni care concurau la diferite competitii in tara si nu numai, dar care au renuntat pentru ca costurile sunt mari si sponsori nu prea mai exista.
.-= bianca´s last blog ..Superior Scribbler Award =-.
Este pacat ca au renuntat, poate ca dintre s-ar fi nascut un nou campion sau un nou talent.
Daca as avea acces pe langa Prima Doamna (visez si eu frumos) as sfatui–o sa incerce sa popularizeze acest frumos sport.
Am observat ca romanii au inceput sa isi creasca copiii cu frica fata de mai toate animalele, am cazut "n +1" copii cu fobie de animale.
Cand duceam copii la hipodrom se simteau atat de bine cand reuseau sa puna mana pe unul din cai sau pe ponei. Initial le era frica dar apoi capatau incredere si erau incantati.
Dar vorba ta sponsorii sunt deosebit de importanti .
Noh daca vrei o sa-i prezint cazul Ancai Boagiu, dar nu promit rezultate
.-= bianca´s last blog ..Superior Scribbler Award =-.
cand duceati copii la hipodrom.. ahh ce dragut ai copii:X?
.-= bianca´s last blog ..Superior Scribbler Award =-.
Foarte generos demersul tau si al lui Richard 🙂
Esti norocos, eu n-am urcat niciodata pe un cal la vreun curs de echitatie…
Am fost odata invitata la hipodrom, dar n-am reusit sa ajung… cred ca ratat o mare ocazie…
.-= Karla´s last blog ..Studiindu-i pe cathari, in Occitania. La Minerve. =-.
Bianca – nu, nu am kinderi , adica copii, ii duceam pe copiii cu care lucrez la Hipodrom, pentru a face cu ei echitatie terapeutuca.
Dar ni s-a terminat sponsorizarea si nu se mai poate face deplasarea pana acolo.
Karla – pacat ca nu ai ajuns la hipodrom si pacat ca nu ai calarit.
Eu am invatat sa calaresc datorita unui francez , doct. Renne Garrigue care a venit si a facut curs de echitatie pentru noi, apoi am fost in Franta la Angers unde am participat la un Congres International de echitatie terapeutica si am avut norocul sa iau cateva ore de la cei de la L’Ecole Nationale d’Equitation “La Cadre Noir du Saumur , la care am fost in vizita si care ne-au impartasi cateva cunostinte importante din activitatea lor.
Am fost norocos, am avut doua vise care mi s-au indeplinit: am vazut Parisul si am calarit 😛 A fost una din cele mai frumoase experiente ale vietii mele de pana acum.
De aceea nu doresc sa vad si caii in postura cainilor maidanezi , poate comparatie este fortata, dar exeact cum cainii cu stapan au de toate si ceilanti sunt pe strada , la fel si caii care au proprietari sunt okay iar cei care efectiv "muncesc" pentru baza aceea hipica, pentru ca daca mergi ca tuist si vrei sa faci o ora de calarie , ti se va da un cal al bazei, care saracul de el este infometat si i se vad coastele, dar el munceste pentru aia 10 sau 15 ron pe care ii dai tu respectivei baze.
Cred ca merita un trai mai bun.
Bianca acest caz ar fi bine de prezentat oricui se poate, daca o cunosti pe doamna Boagiu poate ca dansa poate sensibila alti oameni..
Cand locuiam In Piatra Neamt, ma mai duceam pe la baza Hipica, insa nu am calarit niciodata. Oricat de mult imi plac caii, nu pot sa nu ma simt… mic si delicat fata de alura pe care o au ei 🙂
.-= Neamtu'´s last blog ..Despre mesaje si receptionarea lor =-.
Si totusi in ciuda alurii lor , Neamtule, ei sunt mai delicati decat noi 😛 Stii cum te simt? Simt cand ti-e frica , se comporta diferit cu copiii, sunt bucurosi cand le dai mere sau morcovi, cand ii mangai, recunosc calaretul experimentat si pe cel novice.
Sunt inteligenti si blanzi, au un al 6-lea simt.
Lanseaza si tu campania"Dati un Leu pentru Blogul meu"
Nu ar strica 😛 dar sa recunoastem scopul campaniei. e nobil
Intr-adevar, calul a avut un rol important in istoria multor natiuni, mai ales pe teritoriul nord american. Nu poti fi decat dezgustat fata de modul de tratament pe care acum americanii il ofera cailor.
Inainte de a ne uita la americani , hai sa ne uitam la ce fac ai nostri si daca exista posibilitatea de a le oferi un trai decent pentru a nu muri de inanitie.
In States exista si ferme unde se cresc cai , la noi nu prea am auzit,iar caii care apartin bazelor hipice nu o duc deloc bine.
Ehe..porecla mea e Calu'….din mai multe motive :))
Oho, Andrei , bun venit pe blog 😛
Am facut cunostinta cu al tau azi si mi se pare fain .
cand am inceput blogul, Romania abia interzisese accesul cailor pe drumurile publice si-asta a fost unul din primele mele articole 😀 (l-am pus in linkul de nume).
ma bucur sa vad ca blogul tau a "demarat". bravo!
.-= zamo.ca´s last blog ..Freud si muoartea caprioarei =-.
Multumesc Zamolxis, sper sa continuam in acelasi ritm 😛