De-a lungul timpului, omul si-a facut doi prieteni de nadajde : cainele si calul.
Cainele i-a fost fidel iar calul i-a aratat loialitate si ajutor.

Calul , acest animal nobil si impunator, a ajutat omul in dezvoltarea sa de-a lungul istoriei.Timp indelungat caii au constitut elementul forte al unei natiuni prin participarea lor directa in razboi sau in activitati economice, facilitind comunicarea.

Ca si animal calul este deosebit de inzestrat avand notiunea de hrana,locuinta,timp,spatiu,lumina, de culori si forme, de familie si vecini, de prieteni si dusmani, de om.Deosebit de inteligent, are memorie si imaginatie,este capabil de pasiuni, de dragoste si de ura.

Personal iubesc caii de cand ma stiu.Visul meu a fost sa ajung sa calaresc.

Am ajuns si am calarit, am avut grija de cai.

Despre ce simti cand calaresti, am mai scris, dar o repet ; este o senzatie unica. Nu degeaba voievozii, cavalerii care participau intr-o lupta se simteu curajosi.Cand esti pe cal devii mai puternic, scapi de complexe , de frustrari, simti ca esti rege.

Calul ne ofera atatea beneficii iar noi il lasam sa se chinuie , in conditii inumane, pentru simplul fapt ca nu mai avem nevoie de el.

Dar chiar asa sa fie? Nu mai avem nevoie de acest superb animal?

Societatea tinde sa-l uite uite dar mai sunt oameni pentru care calul reprezinta ceva deosebit si incearca sa il ajute.

La Piatra Neamt, baza hipica “Col.Virgil Bărbuceanu” se afla intr-o situatie dificila. Practic, prin aceasta baza hipica, municipiul Piatra Neamt este cunoscut pe harta.Aici s-a desfasurat, in 2009, Cupa mondială de sarituri peste obstacole.
Baza a fost selectata de Federatia Ecvestra Internationala, sa fie gazda uneia etapele Cupei Mondiale ce va avea loc intre 10 – 13 iunie 2010.

Toate bune si frumoase doar ca …la o prima evaluare, cerintele Federatiei Ecvestre Internationale sunt evaluate la 100.000 de euro, bani de care baza hipica nu dispune.

Televizunea locala din Piatra Neamt, TV – Actual, a demarat o campanie de sustinere si de inbunatatire a conditilor in care se gasesc caii folositi in agremment , care sunt in posesia bazei si care din lipsa de fonduri, nu o duc, deloc, bine.

TV – Actual a lansat campania Dati un leu pentru calutul meu careia i s-a alaturat si Richard.

Pentru traditia hipica romana, ar fi bine sa se faca ceva pentru acei cai. Avand in vedere cati iubitori de cai avem in tara, de la Prima Doamna, la Cristian Topescu, ar fi pacat ca doar caii care au proprietari sa o duca bine, iar cei cu care baza hipica castiga ceva banuti sa fie lasati in mizerie.

Sunt la fel de nobili, doar mai munciti ….


Fotografii preluate de pe Descopera judetul Neamt