In ziua de 17 Decembrie 1989, auzeam impuscaturi din oras, primeam telefoane de la prieteni din diverse locatii ale orasului, unii imi spuneam de manifestanti, altii imi povesteau de fortele militare masive scoase in oras, iar la fiecare apel mi se parea ca cineva ne asculta.Era exact acelas sunet pe care il auzeam cand vorbeam cu rudele din Germania.

Pe la ora 15 au venit la mine doi prieteni si ne-am hotarat sa mergem in Centru sa vedem cum evoluase situatia.

In oras nu circula nici un mijloc de transport, nimic.Am luat-o pe jos, fiind si o zi foarte frumoasa. Vedeam multi vecini, persoane pe care le stiam din cartier ca se indreptau in aceeasi directie.

Cum inaintam, in cartierul Iosefin am vazut primii soldati si primele tancuri.Militarii erau inarmati cu munitie de razboi si aliniati in doua randuri.Imi dadeam seama ca nu este de joaca si ca acei oameni erau oricand gata sa faca ce li se cerea, pe ideea “ori noi, ori ei”.

Ajungand in zona P-tei Maria unde fusese locuinta lui Tokes,am vazut alti militari.Ca si prima data erau inarmati , aliniati iar caporalul care ii conducea era de aproximativ 30 de ani, iar nu departe de el erau patru securisti imbracati in haine de piele neagra.

In Centru am vazut cum sunt sparte vitrinele magazinelor, intr-un mod foarte profesionist, cetateni rromi carau blanurile dintr-unul din magazine, din altul luau bijuterii si ceasuri.

In fata Alimentarei, erau cetateni care imparteau ceva alimente si bautura,imbiau lumea cu vin spumos “Zarea”, “Luati! E gratis!”. Cei mai multi si-au continuat drumul , nu multi s-au lasat pacaliti de aceasta manevra a unor barbati tunsi mult prea scurt, pentru a fi cetateni obisnuiti.

Am ajuns la hotelul Continental unde alt cordon de militari si militieni ce priveau multimea provocator. O femeie a strigat “Jos Ceausescu!” in momentul urmator au sarit pe ea si au lovit-o. Multimea a inceput sa strige “Hotii!” ” NU trageti!”””Si voi sunteti romani!”,soldatii au luat pozitie de tragere, de undeva cineva a aruncat un coctail molotov, soldatii au ripostat…

M-am trezit tras de catre unul din prietenii mei, fara sa imi dau seama alergam. Ne-am furisat pe o strada laturalnica. Am ramas acolo, un timp sub o poarta. Deodata, am auzit o rafala de focuri si trasoase pe sus, mai tarziu am aflat ca se trase in manifestantii care veneau dinspre Podul Decebal.

Era deja intuneric , sa fi fost ora 20 , am ajuns din nou in Centru nu departe de lumea adunata pe treptele Catedralei Metropolitane.Oamenii aceia cantau “Desteapta-te romane !” si “Hora Unirii”.La un moment dat a aparut si un domn cu barba, avand in mana un steag cu stema decupata. L-am aclamat cand l-am vazut.
Am stat acolo , cantam si strigam “Jos Comunismul!”. Nu stiu cat timp a trecut, dar acele cantece si lozinci au fost intrerupte de mai multe rafale de arma.

Multimea s-a imprastiat.Am vazut cativa tineri cazand. Prietenii mei si cu mine am inceput sa alergam prin Parcul Central.Se vedeeau glonte ricosand pe aleea parcului, unele felinare se spargeau, auzeam sticla cazand.

Am luat-o pe strazi laturalnice pana acasa. Era trecut de 1.30 noaptea.
Mama mea s-a bucurat ca ne vedea pe toti teferi …

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic