Vinul roșu este mai mult decât o băutura potrivită pentru o cină romantică. Este o licoare cu nenumărate beneficii și merită să o savurați chiar și zilnic.
Considerat astăzi speranța vinurilor românești, Feteasca Neagră este un vin redescoperit, după ce multă vreme intrase într-un con de umbră.
Feteasca Neagră este un soi românesc de viță-de-vie nobilă, cunoscut din timpuri străvechi, dacice. Rezistent la ger și secetă, este nu doar unul dintre puținele soiuri foarte vechi de la noi, ci și unul dintre cele mai vechi din Europa. Produce vinuri roșii de calitate superioară, cu o culoare intensă, roșie sau rubinie, și o aromă plăcută și complexă, asemănătoare cu cea a coacăzelor, murelor sau a prunelor uscate.
Soiul a fost cultivat, mai întâi, în diverse podgorii din Muntenia și Moldova, dar s-a răspândit și în restul țării, adaptându-se bine condițiilor de cultură de la deal și câmpie. Este cultivat în România și în Republica Moldova, în țara noastră cele mai bune condiții fiind întâlnite în jumătatea nordică.
Maturarea boabelor începe în luna septembrie, succesul recoltei depinzând de an, zona de cultură și lucrările de întreținere realizate.
Din Fetească Neagră se pot obţine vinuri roşii care pot fi învechite în butoaie din lemn de calitate, rezultând vinuri cu tipicitate pronunţată, cu arome variate şi cu o structură de taninuri fine.
Aroma acestui soi românesc cu tradiție te trimite cu gândul la fructele de pădure (coacăze, mure), vișine sau prune uscate, sau este ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienihabar sau vanilie.
Principalele regiuni viticole unde este produs acest vin sunt Dealurile Munteniei și Olteniei, Dealurile Moldovei și Colinele Dobrogei, dar Feteasca Neagră se cultivă și în Crișana, Maramureș, Banat, pe terasele Dunării și pe ambele maluri ale Prutului.e bine cu preparatele din carne roșie, și pentru că este unul dintre cele mai apreciate vinuri roșii românești nu trebuie să lipsească de lângă friptura de vită, mielul la grătar, rața și vânatul la cuptor.
Temperatura ideală de servire este de 18-20 ℃.
Pe termen lung și intrat în stilul de viață cotidian, vinul roșu ajută la prevenirea unor afecțiuni grave, dacă este dublat, desigur, și de alte elemente precum o alimentație echilibrată și variată și sport. Antioxidanții din vinul roșu sunt principalii responsabili de efectele benefice ale acestei licori bahice.
Un pahar de vin roșu pe zi – mai precis, 250 de ml la femei și 400 de ml la bărbați – este cantitatea care aduce beneficii, în vreme ce excesul poate avea un efect contrar.
Feteasca Neagră își cucerește ușor admiratorii fiind un vin care nu rămâne nevorbit, nu e trecut de nimeni cu vederea și care devine o amintire ce se va dori a fi repetată.
Poftește și te servește aici
Recent Comments