M-am gandit sa va povestesc despre o figura deosebit de reprezentiva in istorie si care m-a fascinat prin destinul si frumusetea acesteia.In plus, aaceasta figura iconica a avut un impact asupra orasului in care locuiesc.
Povestea frumoasei Sissi, devenita la 16 ani Imparateasa unuia din cele mai puternice Imperii mi-a fost spusa prima data de catre Opa cand eram copil.Fusese in Austria si adusese un teanc de vederi cu Palatul Schönbrunn, cu Sissi, si cu imparatul Franz Josef, iar fiecare capitol al povestii era exemplificat vizual.
Elisabeta de Bavaria (de Wittelsbach) sau Sissi cum ii spuneau apropiatii,s-a nascut in 24 Decembrie 1837,in München,fiind crecsuta de excentricul ei tata, Maximilian Josef, Duce de Bavaria, intr-un mod liber, nonconformist, iubind natura si animalele , calarind si umbland de un singura prin paduriile Bavariei, interactionand cu oamenii simplii.
In 1853, la 16 ani, o insoteste pe sora sa, Helene, la Bad Ischl unde era aranjata o intalnire intre aceasta si tanarul imparat Franz Josef in vederea logodnei(cel putin asa sperau mamele celor doi).Ce a iesit a tinut de destin , soarta sau intamplare.
Vazand-o pe tanara de o frumusete naturala desavarsita, cu parul deosebit de lung si ondulat, slabuta dar zvelta,rebela si nedand importanta etichetei, imparatul se indragosteste de ea si o cere de sotie.Spre stupefactia tuturor, Franz Josef anunta logodna sa cu Sissi.
Ramane o enigma de ce tanarul imparat a preferat o adolescenta frumoasa si nonconformista uneia rafinate si manierate….Si totusi naturaletea a invins diplomatia.
In 24 Aprilie 1854 are loc cununia celor doi in Biserica Sfantului Augustin (Augustinerkirche) din Viena.
Pentru frumoaa adolescenta greul abia incepea.Nefamiliarizata cu rigorile curtii austriece, a trebuit sa invete mult pentru a-si invata rolul de imparateasa.A invatat limbile imperiului: italiana, sarba si maghiara precum si limbile celor mai importante state ale Europei; franceza si engleza dar si greaca veche.
Dintre toate, cel mai mult i-a placut maghiara pe care va invata s-o vorbeasca fluent.De fapt, aceasta tara , poporul acesta simplu si mandru, o atragea si ii simpatiza cauza.
Avea sa socheze Curtea, deoarece mergea la cumparaturi prin Viena, isi populase apartamentele cu deferite animale: papagali , caini si caprioare. Vizita orfelinate si azile , aducea la Curte copii sau oameni nevoiasi care erau hraniti si imbracati,si cu care statea mult de vorba reusind sa isi faca o imagine despre starea Imperiului.
Desi va avea patru copii, Sissi isi va mentine toata viata aceeasi greutate de 50 kg si talia de 40 de cm la o inaltime 1,72m.
Frumusetea ei era naturala si nu facea nimic s-o accentueze, insa dadea o mare importanta parului ei deosebit de bogat, lung pana la genunchi, a carui pieptanare dura cate doua ore.Se spune ca pentru a-i pastra nuanta, o data la pe luna il spala cu un coniac deosebit de scump.
Nu purta podoabe decat rareori.Podoapa care o facuse celebra era formata din din 27 de piese in forma de stea realizate din diamante cu cate o perla in mijloc cu care isi imbodobea parul.
S-a apropiat de fostii revolutionari maghiari reusind sa ii intelega.In 1867, reuseste sa-i convinga pe unguri , dar si pe sotul sau sa lase orgolile deoparte si sa realizeze Acordul austro-ungar ce avea sa duca la creearea Imperiului cu aceasi nume.
Ajungand la Buda, Sissi era aclamata de maghiari. Pentru prima data se simtea in largul ei alturi de un popor care o adora si o nobilime care prefera sa spuna lucrurilor pe nume fara a se ascunde in spatele unor etichete inutile.
Ce a reusit sa faca cu poporul maghiar va reusi si cu italienii , unde va juca un rol major in stabilirea obiectivelor comune italo-austrice.Imparateasa Sissi era un foarte bun negociator, fiind deoseit de empatica. In mod ciudat pentru o imparateasa, ea credea ca republica era o forma mai buna de guvernanmant decat Imperiul.
Viata ei a fost ca o roman. A fost iubita si l-a iubit pe Franz Josef avand impreuna patru copii : Sophie, Gisela, Rudoldf si Maria Valeria numita “copilul ungur” deoarece se nascuse la Buda.Poate ca fericirea in cuplu ar fi durat mai mult daca Franz Josef nu ar fi fost dependent de mama sa, careia neplacandu-i nora, o blama luandu-i copii sa ii creasca si neacordandu-i lui Sissi nici macar dreptul de a-i alapta, creste sau de a interveni in educatia lor. Nesprijinindu-si sotia in demersul ei legitim de a-si avea copiii langa ea, a indepartat-o, astfel ca Sissi, iubita de popor dar privita circumspect de nobilime, avea sa isi gaseasca linistea in calatorii.
Sissi va vizita: Morocco, Algeria, Malta,Turcia, Egipt, Elvetia Grecia, in insula Corfu va construi o resedinta pe care o va numi “Achilleion” , in Franta, Anglia si Elvetia.A ajuns si la Baile Herculane unde se intalnea cu regina Carmen Sylva, mergea prin sate discutand cu oamenii, intreband femeile despre portul pe care acestea le purtau.Exista si un pisc langa Herculane numit Piscul Elisabeta.
Dupa sinuciderea fiului ei Rudolf, la Mayerling,Sissi se va indeparta si mai mult de Curtea Imperiala.Dupa acest incident tagic (1889), ea se va imbraca doar in negru iar afectiunea si prietenia pe care o avea fata de sotul ei se va transforma in indiferenta.
Destinul a facut ca frumoasa Sissi sa parasesca aceasta lume fiind asasinata (1898) de un anarhist italian al carui scop a fost sa ucida un cap incoronat.
Fire sensibila, Sissi nu s-a adaptat rigorilor Curtii, refugiindu-se in literatura scriind poezii si impresii de calatorie.A fost considerata o ciudata pentru ca se intelegea extrem de bine cu varul eiLudwig al II-lea al Bavariei , pentru ca era noncorfomista, libertina, si se simtea bine intre oammeni simpli.
Și mie îmi place personajul, dar austriecii o înfățișează mai puțin idilic în pliantele de pe la Muzeul Sissi de la palatul Hofburg sau de la Schonbrunn. Cică ar fi căutat consolare nu numai în călătorii, iar indiferența față de soț s-ar fi concretizat nu tocmai curat. Pe de altă parte, ar fi avut o obsesie față de fizicul ei, pe care l-a cultivat cu asiduitate – am văzut camera ei de toaletă, cu spalier, greutăți și bicicletă fixă. După ce tinerețea a trecut, și-a ascuns permanent bărbia și gâtul, vorbind cu ceilalți din dosul diferitelor evantaie, care nu îi lipseau din preajmă. Pe vremea aia nu se făceau operații estetice ! 😀
Pastrez versiunea idilica a kyu Sissi pentru ca astfel mi-a fos prezentata initia si chiar as trece tot l-as banui pe Franz Josef de rigiditate si egoism. O fi fost un strateg militar dar la su flete nu se pricepea deloc (sau nu dOrea sa se priceaa).Daca si-ar fi ascultat fiul, axcesta nu se sinucide si poate am fi evitat Primul Razboi Mondial….
Era prea soldat sa asculte de nevile altora.
Ce ii mai ramanea de facut une imparatese in depresie deat sa isi cultive trupul…Cand era mica o vazuse pe regina Victoria, o femeie corpolenta , sa nu zic grasa) si de atunci a jurat ca ea nu va ajunge niciodata astfel.
Cum nimeni nu e profet in tara lui austriecii isi perrmit sa critice. Le vine mai usor s-o critice pe ea, o nemtoaica , decat pe al lor Franz……
este singura printesa care si a scos ultimele coaste:).ultima pereche mai exact(12-a) pentru a arata cat mai bine si cat mai “clepsidric” 🙂
Pentru femeile frumoase e foarte greu sa se obisnuiasca cu faptul ca imbatranesc …
Dar unele femei sunt mai frumoase la maturitae ajungand sa aiba un anumit staif si o anumita intelepciunea care le lumineaza fata………
Maturitate nu este egal cu Batranete .
@-X- +1
La varsta la care a murit nu mi se pare ca era chiar atat de batrana……
sissi era o imparateasa foarte diferita de celelalte, ea stia sa aiba grija de poporul sau si de familia sa.
Multumesc pentru aceasta incursiune in istorie, in biografia frumoasei Sisi ! Adevarul despre viata si actiunile acestei controversate personalitati, vor ramane nestiute, dar frumusetea ei va dainui !
Era controversata atunci , acum ar fi considerata la moda 😛
Da, frumusetea ei va dainui vesnic.
daca ai sti ca la doar 25 -30 km de noi, pe autostrada spre München, exista un indicator “Spre Castelul lui Sissi” si de cate ori trecem pe acolo ii spun sotului meu – Trebuie sa ne facem o data timp sa vizitatm acest castel!” si el conduce mai departe si da din cap in semn de accept insa… timp n-am gasit inca nici pana azi! Oh! zau asa, mi-e ciuda!
Insa toate resedintele Regelui Ludwig II. le-am vizitat pentru ca viata acestui sensibil om m-a fascinat si ma fascineaza inca! Am citit mult si am vazut multe filme documentare…
O duminica minunata iti doresc!
Mie imi place de Sissi penru ca i0a inteles pe cei neintelesi in veaxul lor.I-a inteles si i-a acceptat fara sa puna intrebari ceea ce a facut ca contemporanii ei sa o considere “Ciudata”.
O admir pentru ca mi se pare deosebit de deschisa pentru o printesa germana.
Imi pare tare rau ca ajung destul de tarziu dar am fost plecata azi toata ziua. 🙂
Frumoasa povestea lui Sissi, tiza mea 🙂
Am vazut si un film, am mai citit cate ceva insa personajul tot fascinant ramane, greu de cunoscut in totalitate tocmai pentru atatea elemente considerate “ciudate” in epoca sa.
Din pacate a avut probleme de sanatate iar toata frumusetea ei care a facut-o vestita a fost afectata mult. M-a intristat acest lucru la momentul cand am aflat. Foarte mult. Cum stiu ca, la vremea cand am aflat, eram copila, m-a marcat si tragedia prin care a trecut pierzandu-si fiul. Pe Rudolf. Cat a fost de frumoasa, bogata si rasfatata, se pare ca pe atat a fost de nefericita. Un destin care insa va ramane, care va incita intodeauna. La fel ca si destinul varlui sau, Ludwig. Doua ersonalitati, ambele considerate ciudate in acea vreme. Azi ar fi fost considerati doar niste excentrici 🙂
Frumos remenber! Mi-a placut foarte mult 🙂
Sa ai o spatamana buna!
P.S. – S-a intamplat ceva? Am inteles ca ai patit ceva. N-am uitat. Sper ca n-ai vreo mana sau picior in ghips. Ar fi greu…stiu ce inseamna.
*remember…scuze
A suferit mult ca nu si-a putut creste copiii, dar se resemneaza si se razbuna plecand in calatorii….
PS.Da , mi s-a intamplat, voi relata mai pe larg intr-o postare ….
Si eu stiu tot varianta Zinei, prezentata cand am vizitat Schonbrunn, dar imi place mult mai mult povestea ta. In plus am simtit cu adevarat admiratie fata de ea pentru ca aplica principii moderne de sanatate, despre care am tot auzit in ultimii ani, iar ea le inventa (sau macar punea in aplicare) acum 100 de ani. Din pacate a murit in Geneva, din cauza unui nebun care a vrut sa omoare pe altcineva dar n-a putut si s-a razbunat pe o batrana.
Probabil pentru ca m-am docu,emtat destul de mult pentru acest articol pentru a vedea ce eraadevarat in povestea lui Opa si ce nu, sau ce trebuia adaugat.
Am inserat cateva date istorice, dar am preferat sa povestesc decat sa prezint strict datele , cum obisnuiesc sa faca de obicei.
Am incercat sa ii privesc latura psihologica, frustrarile, depresia, vointa….
Ma bucur ca ti-a lacut povestea mea, inseamna ca daca voi vizita castelul din Viena , ma voi enerva 😛
Cred ca trilogia Sissi cu Romy Schneider, am vazut-o de cel putin 3 ori! Am fost topita dupa filmul acesta! Si daca istoria zice ca a fost sau nu a fost, eu prefer varianta filmului! O realizare de nota 10! Bine ca mi-ai amintit! 🙂
Seara faina!
Ciudat este ca si Romy Schneider a avut la randul ei un destin tragic, desi era de o frumusete rara.Semana cu pritesa interpretata…
Ce frumoasa era!!
Pacat ca a avut un destin atat de tragic….
Da, era frumoasa, si la partea cu destinul ai dreptate….
Interesant articolul tau Cartim.Am vazut un film despre viata ei si apoi am citit mai mult decat s-a relatat in flm.
Da, am vazut si eu filmul, sunt trei filme sdespre ea cu aceeasi distributie….Mie mi-a luat mult timp citind o serie de articole si carti despre ea pana sa scriu acest aricol…
Ma bycyr ca ti-a placut 😛
Nascut prinţ al Danemarcei, George avea numai 17 ani când a fost ales rege de Adunarea Naţionala a Greciei, care l-a detronat pe regele Otto. Numirea lui a fost sugerata si susţinuta de Marile Puteri (Marea Britanie, Franţa si Rusia). Ca primul monarh al noii Grecii, domnia lui de 50 de ani (cea mai lunga din istoria moderna a Greciei) a fost caracterizata de câstiguri teritoriale pentru Grecia în urma Primului Razboi Mondial. Cu doua saptamâni înainte de aniversarea a 50 de ani de domnie si în timpul primului razboi balcanic a fost asasinat. In contrast cu domnia lui, domniile urmatoare s-au dovedit scurte si nesigure. “Bolnava” casa Wittelsbach s-a “diluat” in casele germane inrudite: Habsburg si Glücksburg precum si in extinsa casa Holstein-Gottorp si chiar in casa de Burbon. Daca e adevarat ca erau bolnavi – caci si aici exista destule indoieli, nimeni nu se dadea in laturi de la nimic daca miza era un tron – atunci “boala” s-a raspandit in toate casele regale care erau deja de mult incuscrite. Casa Oldenburg a devenit stapana peste Danemarca si Tarile Scandinave. Este de origine germana. S-a extins prin diverse “ramurele” in toata Europa de la paralela 45N plus Grecia. In rest o alta aripa, casa de Saxa-Coburg-Gotha.
Era ruda cu Sissi
Buna!Foarte frumos articolul,Poti sa-mi spui si mie denumirea cartilor din care te-ai informat,filme,etc.?
M-am inspirat dintr-o serie de articole de pe interet, din articolul in limba engleza de pe Wikipedia, din povestirile bunicului meu si din trilogia “Sissi” – filme germane cu Romy Schneider in rolul frumoasei imparatese.
Multumesc de comentariu , iti urez bun venit pe blog 😛
Exista la Baile Herculane un deal care se numeste Cracul Domnesc si nu numai, prezenta printesei a amprentat foarte mult zona. Exista o intreaga istorie !
Am fost zilele trecute la Herculane si am urcat pana la Foisorul Rosu, deasupra de Grota CU ABURI, (in dreapta Cernei). Foisorul, spun legendele locului, a fost construit intro noapte de catre 200 de oameni pentriu ca , a doua zi, Sissi sa ia micul dejun acolo ( isi exprimase dorinta intruna din drumetii!!!! Deh ! capriciile unei imparatese devin….realitate cat chiar si intro noapte). Foisorul e situat la vreo….6/800 m altitudine, cred.
Da, felicitati pentru articol, si mie imi place Sissi, am vazut Hofburg-ul, Herculane si Merano(in Tirolul de Sud, Italia), castelul spune si el multe despre Sissi.
Azi, 12 octombrie 2015 ma aflu in statiunea Herculane. Sunt impresionata de tot ce am vazut si aflat in legatura cu prezenta imparatesei pe aceste meleaguri. Se spune ca in drumurile ei in aceasta zona ar fi intalnit un cioban care-si pastea oile. Acesta ii povesti cat de sarac e si cu multe greutati, iar Sissi n-a ezitat sa-si scoata de pe deget un inel valoros pe care l-a dat ciobanului. Acesta a aflat ulterior de la cine-l primise si nu l-a instrainat niciodata, ramanand in familie, din generatie in generatie!
Ma bucur ca vii cu completari 🙂
Este un articol realizat foarte frumos felicitari pentru munca depusa .
Multumesc 🙂
Mi-a placut personajul si poate de aceea a iesit un articol bunicel…
Me siento maravillado de la moda de alta costura de los años 1800. Por sus hermosos diseños que hoy en día son pocos, los diseñadores que pueden realizar modelos con tanto ingenio y hermosamente impactante . Sissi en realidad es una mujer bellísima y con muy buen gusto por la moda , pues sus vestidos son preciosos. continúen enviándome estos que me apasionan.
Imparateasa Sissi, la Oravita
La Oraviţa poate fi vizitat singurul monument din provinciile româneşti integrate până la 1918 fostului imperiu, închinat împărătesei Elisabeta/Sissi. Iată povestea lui!
Împărăteasa Elisabeta (1837-1898), consoarta augustului Franz Joseph, împăratul naţiunilor din Europa Centrală, s-a aflat în cursul anului 1887 în împrejurimile Oraviţei. La Marila, Sissi era des adusă spre supraveghere şi tratament la doctorul Moritz Hoffenreich, a cărui nepoată de soră, Irma Sztaray era cea mai apreciată damă de onoare din anturajul împărătesei. Cum pentru un cap încoronat era nepotrivit să te ştie publicul sub tratament la un sanatoriu, mai întâi Elisabetha îşi anunţa oficial prezenţa la Hercules Bad, Băile Herculane, de unde era pregătită să urce, însoţită doar de Irma Sztaray şi un grup de agenţi care aveau misiuni de protecţie, în Munţii Aninei, geografia definind perimetrul Anina-Oraviţa şi bijuteriei climaterice de la Marila.
În anul 1887, un sculptor cu pregătire academică, atunci încă student la Belle Arte, în Viena, Alexandru Liuba, de origine din satul Măidan, azi Brădişorul de Jos, localitate arondată adminstrativ Oraviţei, avea nevoie de sfaturile medicului Mauriciu Hoffenreich care promisese că-l va ajuta, împreună cu doctorul Gheorghe Crăiniceanu, din Ciclova Montană, să se stabilească la Bucureşti după terminarea studiilor. Viitorul artist, care a candidat, mai târziu, dar fără succes pentru proiectul unui monument la Călugăreni închinat lui Mihai Viteazul, o va cunoaşte astfel şi pe ilustra împărăteasă, desigur prin diligenţele damei acesteia de onoare, cîrîşanca Irma Sztaray.
La un an de la moartea sa, după înjunghierea ei de către italianul Luigi Lucheni, la 10 septembrie 1898, şi funeraliile din 17 septembrie 1898, în 1899 Direcţiunea StEG a comandat unui grup de pietrari din Oraviţa şi din Maidan să dedice un obelisc amintirii împărătesei. De concretizarea obeliscului se ocupă sculptorul Liuba care are şi ideea artistică a obiectivului. Astfel a rezultat un monument reprezentând o frunză de stejar stilizată, lucrare montată într-un perimetru de brazi, în forma unui patrat, în preajma vechiului amplasament al cantonului „La lup”.
Monumentul începe să intre în uitare după anii 1920 când placa inscripţiei (pe care scria, în maghiară, “„Spre amintirea admiraţiei stăruitoare şi milostive a crăiesei Elisabeta s-a aşezat acest monument de către oficialităţile STEG în anul 1899″”) este distrusă. Salvarea de la distrugerea totală se datorează tocmai încadrării monumentului în careul de brazi care, crescând, maschează locul. Prefectul dr. Ion Ţeicu insistă pentru refacerea monumentului şi punerea lui în valoare turistic-culturală. Refacerea e destul de târzie şi distrugerile umane plus erodarea rocii au dat o formă mai ciudată monumentului, iar inerentele transformări au adus piatra la aspectul vizibil astăzi.
După anul 2000, Asociaţia de Prietenie România-Austria, cu preşedintele Ioan Crăiniceanu şi vicepreşedintele Ionel Bota, directorul Centrului Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu, are iniţiativa aducerii monumentului în parcul din faţa Bisericii Romano-Catolice şi, cu sprijinul administraţiei locale, a Biroului de Gospodărie Comunală condus de inginerul Alexandru Păsărică, a Biroului de Urbanism coordonat de arhitectul Constantin Matei şi a firmei lui Teodor Ardelean, într-o zi de sâmbătă, pe un vânt puternic, obiectivul este integrat circuitului cultural-turistic al oraşului Oraviţa. Placa memorială e alta decât cea originală şi textul a fost conceput de Tiberiu Lichtfuss şi Ionel Bota spre a reflecta, cât mai aproape de adevăr, realitatea istorică.
„ÎN AMINTIREA ÎMPĂRĂTESEI ELISABETA (SISI), PENTRU DRAGOSTEA ŞI ATAŞAMENTUL EI FAŢĂ DE ACESTE LOCURI, A FOST RIDICAT MONUMENTUL LA MARILA ÎN ANUL 1899, ŞI REAŞEZAT LA ORAVIŢA LA ANUL 2004″, textul fiind fiind cioplit în marmură şi în limba germană.
Istoric Ionel Bota
http://www.romaniaturistica.ro/imparateasa-elisabeta-de-wittelsbach-sissi-la-oravita
http://www.travelpod.com/travel-blog-entries/cristiang./1/1433839358/tpod.html
Multumesc mult pentru acest comentariu.Stiam ca Sisi a fost la Hetculane dar nu stiam de monumentul din Oravita.
Bun venit pe blog,Cristian Gaabriel !
Mulțumesc, Cartim! Link-urile atașate sunt doar două dintre cele 15 urcări pe site-uri de profil din România și două din străinătate, fără a pune la socoteală distribuirile în spațiul facebook pe grupurile de turism. Există și o pagină facebook dedicată în exclusivitate vieții și legendei celei mai iubite împărătese : https://www.facebook.com/Sisi-Elisabeth-Empress-of-Austria-her-world-and-her-legend-355768187767739/?fref=ts
În altă ordine de idei, mă bucur că te-am descoperit 🙂 Îmi place stilul de scriere pe care-l folosești, ai un farmec jurnalistic aparte. Felicitări! Ține-o tot așa! Presupun că ești femeie așa că… sărut-mana! 🙂 Toate cele faine!
Multunesc pentru link-uri si pentru aprecieri 🙂
Nu stiu daca pasiunea pentru istorie si pentru scris (mai ales daca scrierea e buna) sexul auorului mai conteaza..Nu sunt ce crezi dar fiecare e liber sa speculeze ……Ma bucur ca iti place ceea ce ai gasit aici , e un motiv sa ma motiveze, sa ma pun din nou “cu burta pe carte” …adica sa reincep sa scriu mai mult despre istorie, fotografie, si ce imi mai place ……dar sa scriu 🙂 Faptul ca vin aprecieri la articole mai vechi ma motiveaza….
Multunesc pentru feed-back 🙂